Šarli ebdo
EPA
Šarli ebdo

EPA

Šarli ebdo, Foto: EPA

Magazin je pozvao francuski narod da sutra masovno dođe na Trg Republike u centru Pariza.

Protesti su organizovani zajedno sa sindikatom francuskih prosvetnih radnika i grupa za slobodu govora i izražavanja.

Nastavnika istorije Samuela Patija ubio je osamnaestogodišnji mladić rođen u Moskvi, inače čečenskog porekla. On je u Francusku došao kao tražilac azila.

Nastavniku je odsekao glavu jer je učenicima pokazivao karikature sa likom proroka Muhameda na času o slobodi govora.

"Šarli ebdo" bio je meta smrtonosnog terorističkog napada 2015. godine. Napad je izvela grupa radikalnih islamista zbog objavljivanja, odnosno reprinta karikatura na kojima je prikazan prorok Muhameda.

Karikature su prvobitno objavljene u danskom listu "Jilands posten" 2012. godine. "Šarli ebdo" je ponovo početkom godine objavio neke od tih karikatura povodom početka suđenja za napad 2015. godine, podseća "Raša tudej".

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

pinokio

18.10.2020 19:05

francuzi ce ovom glavoseci morati da odobre azil i da mu se jos izivne . Pa gde je njegovo demokratsko pravo na secenje glava nevernicima . Sikter , govna francuska ovakve ste pomagali i nama Srbima udarali sankcije dok su sekli glave na nasim prostorima . Tada su bili "dobri momci" i cini mi se borci za slobodu i demokratiju . Pa eto kako vam izgleda ta njihova demokratija vidite sad . Nazdravlje , govnari general Ratko Mladic nas heroj i dalje cami u zatvoru .