Džonson i Putin
Ilustracija
Džonson i Putin

Ilustracija

Džonson i Putin, Foto: Ilustracija

Velika Britanija uvela je sankcije protiv 25 ruskih državljana, uključujući predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, a kao razlog navedeno je kršenje ljudskih prava. Iz Moskve poručuju da će Rusija preduzeti kontramere na britanski „spisak Magnitskog“.

Spisak je objavila kancelarija britanske vlade. Pored Bastrikina, na sankcionom spisku našao se i bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksej Aničin, kao i sudije Aleksej Krivoručko i Svetlana Uhnaljeva. Nezavisno od ovog slučaja, u spisak su uključena i 22 državljana Saudijske Arabije i dve severnokorejske specijalne službe.

London je uveo ograničenja u skladu sa zakonom „O sankcijama i merama u borbi protiv pranja novca“ i „amandmanom Magnitskog“. Iz prestonice je saopšteno da će na sankcioni spisak dospeti oni koji budu smatrani umešanima u smrt advokata Sergeja Magnitskog i ubistvo saudijskog opozicionog novinara Džamala Kašogija. Licima sa spiska zabranjen je ulazak u Britaniju, a sva njihova sredstva, ukoliko ih imaju, biće zamrznuta na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusija: Sankcije protiv ruskih državljana neće ostati bez odgovora

Istovremeno, član Komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodne poslove Aleksej Kondratjev izjavio je da će Rusija preduzeti kontramere na britanski „spisak Magnitskog“, kao i da će konkretne parametre odrediti nadležna odeljenja.

Tim povodom oglasio se i predsednik komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki, rekavši da je London, uvodeći sankcije protiv ruskih državljana, načinio još jedan korak na putu ka degradaciji rusko-britanskih odnosa.

Slucki je istakao da će Moskva odgovoriti promišljeno i adekvatno.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentarišući nove sankcije Velike Britanije protiv Rusije, senatorka Olga Kovitidi je izjavila da je u pitanju još politička greška Londona.

- Britanija može još jednom sama sebi da zabije gol. Novi, takozvani post-bregzitni režim sankcija, koji je London izabrao protiv Rusije pod izgovorom izmišljenih kršenja ljudskih prava, još je jedna britanska politička greška - rekla je ona.

- U Rusiji istraga, tužilaštvo i sud postupaju na osnovu nezavisnosti od izvršne vlasti i vode se isključivo zakonom. Ne sme se dozvoliti da se u svom praktičnom radu oni obaziru na hipotetičke sankcije koje može da uvede strana država iz političkih razloga - navedeno je u saopštenju diplomatske misije.

Slučaj Magnitski

Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.

U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.

PROČITAJTE JOŠ: