Rejšard Bruks
PrintscreenTwitter
Rejšard Bruks, Foto: PrintscreenTwitter

Policijska uprava Atlante objavila je imena i fotografije policijskih službenika umešanih u ubistvo Bruksa, a reč je o policajcima Garetu Rolfu i Devinu Bronsanu.

Iz policije je saopšteno da je Rolf, koji je počinio ubistvo, dobio otkaz, dok je Bronsan postavljen na administrativne dužnosti.

Bruks je prijavljen jer je spavao u automobilu na parkingu ispred restorana, pa je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju.

Policija je pozvana oko 22:30 sati. Prema zvaničnom izveštaju, mladić je odbijao da se testira na alkohol, ali su policajci ipak utvrdili da je pod dejstvom alkohola.

Prilikom hapšenja došlo je do guranja i Bruks je od jednog od policajaca zgrabio elektrošoker, a potom je upucan u leđa.

Bruks je prebačen u bolnicu, ali umro je nakon operacije.

Drugi video snimak sa nadzornih kamera iz restorana pokazuje kako se Bruks okrenuo dok je trča i verovatno ciljao elektrošokerom prema policajcima pre nego što je jedan od njih ispalio hitac iz pištolja i Bruks pao na zemlju.

Bruks je pretrčao dužinu od oko šest automobila kada se okrenuo prema policajcu i uperio ono što je imao u ruci, rekao je Vik Rejnolds, direktor istraživačkog biroa Džordžije na konferenciji za štampu.

Ubrzo nakon vesti o Bruksovoj smrti su demonstranti izašli na ulice Atlante, a restoran brze hrane ispred kojeg se ubistvo desilo je zapaljen.

Bruks je bio otac četvoro dece

Njegova porodica je navela da je on u subotu proslavljao osmi rođendan svoje ćerke.

- Šta je njegov zločin? To što je zaspao na parkingu ispred restorana Vendis? - naveli su oni u saopštenju.

Šefica policije Erika Šilds je zbog incidenta podnela ostavku, koju je prihvatila gradonacelnica Keiša Lens Botoms.

- Mislim da ovo nije bila opravdana upotreba sile i policajac je otpušten - rekla je Botomosva na konferenciji za novinare.

Ubistvo, koje je snimljeno na video snimku, podsticaj je za ponovno jačanje demonstracija u SAD koje već nedeljama traju zbog ubistva Džordža Flojda.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uveče.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.