Korona, test
Tanjug
Korona, test

Tanjug

Korona, test, Foto: Tanjug

Šta je PCR?

PCR testovi su dobili naziv prema skraćenici na engleskom (Polymerase Chain Reaction), odnosno, prema proceduri koju je uspostavio naučnik, nobelovac, Keri Mulis. PCR testovi služe da utvrde da li postoji prisutvro RNK (ribonukleinske kiseline) pomenutog virusa, jer SARS - Cov-2 ima u sebi samo RNK.

PCR je, jednostavnije rečeno, termički biciklistički metod koji se koristi za izradu do milijarde kopija određenog DNK uzorka, čineći ga dovoljno velikim za proučavanje.

PCR je nezamenjiva tehnika sa širokim rasponom primena, uključujući biomedicinska istraživanja i kriminalističku forenziku. “

Prema samom Mulisu, PCR ne može biti u potpunosti i nikada se ne bi trebao koristiti kao alat u "dijagnostici zaraznih bolesti". To je glavni razlog zašto se Mulis nije složio sa naučnicima koji stoje iza hipoteze o HIV-AIDS-u odnosno da HIV izaziv AIDS:

Prkosio je glavnoj ideji da su "mehanizmi HIV-a koji izazivaju bolest jednostavno previše misteriozni" da bi ih shvatili. Prema njegovim rečima, "misterija tog prokletog virusa generisana je u dve milijarde dolara godišnje koje se potroše na to. Uzmete bilo koji drugi virus, a potrošite dve milijarde dolara i o njemu takođe možete izmisliti neke velike misterije."

Takođe je dodao da su "ljudska bića puna retrovirusa. Ne znamo je li to stotine ili hiljade ili stotine hiljada. Tek smo ih nedavno počeli tražiti. Ali nikada ranije nikoga nisu ubili. Ljudi su uvek preživeli retroviruse. "