sudnica
PrintscreenYoutube
sudnica

PrintscreenYoutube

sudnica, Foto: PrintscreenYoutube

Tahir Ahmed Nasem (47) umro je u sredu u gradu Pešavar na severozapadu zemlje nakon što je jedan građanin ušao u sudnicu i otvorio vatru, javljaju lokalni zvaničnici.

Napadač je uhapšen na mestu događaja, piše CNN.

Nasemu se sudilo zbog optužbi za bogohuljenje jer je, navodno, tvrdio da je prorok, što je prema pakistanskom kaznenom zakoniku zločin koji se kažnjava smrću ili doživotnom zatvorskom kaznom.

Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država saopštio je kako je "šokiran, ožalošćen i ogorčen" zbog Nasemovog ubistva. Prema zvaničnicima SAD-a, "određeni pojedinci su namamili Nasema iz njegovog doma u Ilinoisu u Pakistan, a zatim iskoristili pakistanske zakone o bogohuljenju kako bi ga pritvorili". Nasem je od hapšenja 2018. godine primao konzularnu pomoć SAD.

Prema portparolu policije u Pešavaru, napadač je pre pucnjave rekao Nasemu da je "neprijatelj religije" i da zaslužuje smrt.

Lokalna policija istražuje kako je osumnjičeni mogao ući u sudnicu s oružjem. Čuvari su obično stacionirani izvan sudskih zgrada, a policajci čuvaju pojedine sudske prostorije.

PROČITAJTE JOŠ: