Jermenija, Azerbejdžan
EPA
Jermenija, Azerbejdžan, Foto: EPA

- Jedinice Arcaha povratile su kontrolu tokom borbi nad oblastima koje su ranije izgubili - rekla je ona.

Kako je rekla, azerbejdžanske trupe su od jutros nastavile napade koristeći tešku artiljeriju i oklopna vozila, uključujući i teške sisteme za bacanje vatre.

- Jutros oko 07:30, užasnuti teškim gubicima koje su pretrpeli, neprijatelji su koristili teške višecevne raketne bacače TOS. Jermenska strana nije pretrpela nikakve gubitke - napisala je portparolka jermenskog ministarstva na Tviteru.

Jermenske i azerbejdžanske snage nastavile su danas okršaje drugi dan zaredom, a dve strane se međusobno optužuju za upotrebu teške artiljerije.

Turska poslala džihadiste iz Sirije da podrže Azerbejdžan?

Ambasador Jermenije u Rusiji izjavio je danas da je Turska poslala oko 4.000 džihadista sa severa Sirije u Azerbejdžan tokom sukoba sa odvojenim regionom Nagorno-Karabah, javio je Interfaks.

Ambasador Vardan Toganjan rekao je da ovi borci učestvuju u okršajima u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanskom regionu kojim upravljaju etnički Jermeni, prenela je agencija RIA.

Turska je blizak saveznik Azerbejdžana.

Toganjan je izrazio uverenje da OEBS-ova Minska grupa, kojoj predsedavaju Francuska, Rusija i SAD, treba da brzo reaguje zbog situacije u Nagorno-Karabahu, javio je "Sputnjik".

Ambasador je dodao da Jerevan u ovom trenutku ne planira da zatraži pomoć od Organizacije kolektivnog bezbednosnog sporazuma.

Ovu organizaciju čine bivše sovjetske republike Rusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan.

"Trenutno nema razloga za vojnu pomoć od Rusije"

Jermenija je spremna da zatraži dodatnu vojnu pomoć od Rusije, ali trenutno ne vidi razlog da to učini, izjavio je Vardan Toganjan za radio Govorit Moskva.

Prema njegovim recima, Jerevan i Moskva nastavljaju da pojačavaju odbrambenu saradnju, preneo je TASS.

- Verujemo da ćemo, ako se ukaže potreba, zatražiti od Rusije (dodatnu vojnu pomoć). Međutim, mi verujemo da Rusija ima glavnu ulogu na Kavkazu i da je sposobna da koristeći političke metode zaustavi krvoproliće - naglasio je ambasador Jermenije u Moskvi.

PROČITAJTE JOŠ: