Kina, koronavirus
Tanjug/AP
Kina, koronavirus

Tanjug/AP

Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je upozorila svoje stanovnike da ostanu u kućama iz straha da će "žuta prašina" koja stiže iz Kine doneti i korona virus sa sobom.

Ulice Pjongjanga bile su prazne u četvrtak nakon što je stiglo upozorenje, navodi BBC.

Da li redovno nosite masku?

 

Ova zemlja, da podsetimo, tvrdi da nije imala nijedan slučaj korona virusa, ali je veoma obazriva od januara, te su uvedene stože granične kontrole i ograničenje kretanja.

Međutim, nije utvrđeno da postoji ikakva veza između sezonskih oblaka koji donose prašinu i kovida-19.

Severna Koreja nije jedina zemlja koja tvrdi da postoji neka veza.

Slično važi i u Turkmenistanu, koji takođe tvrdi da nema obolelih, ali je prašina bila razlog da se ljudima naredi da nose maske.

Državna televizija KCTV emitovala je specijalnu prognozu u sredu, upozoravajući na uticaj žute prašine. Takođe, objavljena je i zabrana građevinskih radova napolju širom zemlje.

Žuta prašina odnosi se na pesak iz mongolskih i kineskih pustinja koji vetar nanosi na Severnu i Južnu Koreju u oređenim periodima tokom godine. Izmešan je sa toksičnom prašinom koja iz godine u godinu zabrinjava zdravstvene zvaničnike obe zemlje.

I ruska ambasada u Pjongjanku je na Fejsbuku navela da je Ministarsvo spoljnih poslova Severne Koreje upozorilo sve diplomate i međunarodne organizacije u zemlji i preporučilo ostanak u kući, uz zatvorene prozore.

Da podsetimo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da je izuzetno retko da se neko može zaraziti korona virusom preko vazduha.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

peke

23.10.2020 11:39

zasto se onda dozvoljava radnicima Gradske cistoce da zujalicama rasteruju lisce na Studenskom parku i po drugim javnim povrsinama i ulicama, ako se zna da time dizu viruse sa tla u vazduh i povecavju rizik od zaraze????!?!!?!? Uz to prave buku i uznemiravaju gradjane koji bi sa malom decom da provedu ovo malo suncanih dana ove godine napolju. Znate koliko dece ima alergijske reakcije zbog vase neodgovornosti?!?!?!?!