PANIKA NA ULICAMA Stiže žuta prašina iz Kine, sa sobom nosi i korona virus!

Ulice Pjongjanga bile su prazne u četvrtak nakon što je stiglo upozorenje.

Kina, koronavirus
Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je upozorila svoje stanovnike da ostanu u kućama iz straha da će "žuta prašina" koja stiže iz Kine doneti i korona virus sa sobom.

Ulice Pjongjanga bile su prazne u četvrtak nakon što je stiglo upozorenje, navodi BBC.

Da li redovno nosite masku?

Ukupan broj glasova: 117

 • Da, naravno: 62% (73)
 • Ne, nikada: 20% (23)
 • Uglavnom: 18% (21)

Ova zemlja, da podsetimo, tvrdi da nije imala nijedan slučaj korona virusa, ali je veoma obazriva od januara, te su uvedene stože granične kontrole i ograničenje kretanja.

Međutim, nije utvrđeno da postoji ikakva veza između sezonskih oblaka koji donose prašinu i kovida-19.

Severna Koreja nije jedina zemlja koja tvrdi da postoji neka veza.

Slično važi i u Turkmenistanu, koji takođe tvrdi da nema obolelih, ali je prašina bila razlog da se ljudima naredi da nose maske.

Državna televizija KCTV emitovala je specijalnu prognozu u sredu, upozoravajući na uticaj žute prašine. Takođe, objavljena je i zabrana građevinskih radova napolju širom zemlje.

Žuta prašina odnosi se na pesak iz mongolskih i kineskih pustinja koji vetar nanosi na Severnu i Južnu Koreju u oređenim periodima tokom godine. Izmešan je sa toksičnom prašinom koja iz godine u godinu zabrinjava zdravstvene zvaničnike obe zemlje.

I ruska ambasada u Pjongjanku je na Fejsbuku navela da je Ministarsvo spoljnih poslova Severne Koreje upozorilo sve diplomate i međunarodne organizacije u zemlji i preporučilo ostanak u kući, uz zatvorene prozore.

Da podsetimo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da je izuzetno retko da se neko može zaraziti korona virusom preko vazduha.

Povezane vesti

 • Korisnik: peke
  23/10/2020 - 11:39
  zasto se onda dozvoljava radnicima Gradske cistoce da zujalicama rasteruju lisce na Studenskom parku i po drugim javnim povrsinama i ulicama, ako se zna da time dizu viruse sa tla u vazduh i povecavju rizik od zaraze????!?!!?!? Uz to prave buku i uznemiravaju gradjane koji bi sa malom decom da provedu ovo malo suncanih dana ove godine napolju. Znate koliko dece ima alergijske reakcije zbog vase neodgovornosti?!?!?!?!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi