Emanuel Makron
Tanjug/AP
Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron konačno je dobio salvu uvreda nakon svog govora, koji je održao na komemoraciji brutalno ubijenog francuskog nastavnika istorije Samuela Patija na događaju prošle nedelje, ističući da će Francuska nastaviti da brani slobodu govora.

Iranski Vatane Emrooz („Oradžbina danas“), ultrakonzervativni list na perzijskom jeziku, objavio je karikaturu francuskog predsednika Emmanuela Macrona nakon njegove izjave na crtežima proroka Muhameda.

Francuski predsednik je prikazan kao osoba crvenog lica i šiljastih ušiju, sa potpisom koji glasi „Paris Iblis (đavo)“. Cela Francuska je bila šokirana ovog meseca kada je 18-godišnjak čečenskog porekla, učitelju Samuelu Patiu, odrubio glava na periferiji Pariza nakon što je Pati tokom predavanja istorije pokazala učenicima gomilu crtanih filmova sa prorokom Muhamedom.

Posle atentata, Makron je uveo takozvanu inicijativu „Prosvetljeni islam“, zakon koji bi osigurao primat republičkih vrednosti i uspostavio kontrolu nad finansiranjem koje bi francuske džamije mogle dobiti iz inostranstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Stepa

31.10.2020 12:08

Koja karikatura?Meni to u opste ne lici na karikaturu.Mislim da je to obican portret.