Emanuel Makron
Tanjug/AP
Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

U saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da su poslednjih dana primećeni pozivi za bojkot francuskih proizvoda, naročito prehrambenih, u nekoliko zemalja Bliskog istoka kao i pozivi na demonstacije protiv Francuske zbog objave satiričnih crteža proroka Muhameda, prenosi Rojters.

- Ovi pozivi na bojkot su neosnovani i trebalo bi da se s njima odmah prestane, kao i sa svim napadima na našu zemlju, na kojima insistira radikalna manjina - navodi se u saopštenju.

Trgovinski lanci iz nekoliko arapskih zemalja pozvali su u subotu na bojkot francuskih proizvoda nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron obećao da se njegova zemlja neće odreći karikatura proroka Muhameda.

Francuski predsednik je tu izjavu dao u četvrtak na komemorativnom skupu u čast profesoru Samijelu Patiju kojem je radikalni islamista poreklom iz Čečenije odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji u predgrađu Pariza pokazivao karikature proroka Muhameda.

Agencija Anadolija prenosi da su na bojkot francuskih proizvoda pozvali trgovinski lanci u Kataru i Kuvajtu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

aco

25.10.2020 21:55

Makron je javno izjavio da ce u Francuskoj i dalje biti prikazivane karikature Muhameda. Mislim da je malo preterao, jedna od osnovnih stvari je POSTOVANJE TUDJE RELIGIJE, tudjih obicaja itd. "Sloboda govora" ne podrazumeva nepostovanje drugih religija, vredjanje drugih naroda.