Beč, teroristički napad
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Beču je u ponedeljak veče došlo do terorističkog napada u kome je ubijeno najmanje sedam ljudi kada su dvojica terorista otvorila vatru kod sinagoge u centru grada. Sumnja se da je sedmoro osoba stradalo, a policija je ubila jednog od napadača, dok za drugim tragaju jedinice po celom gradu.

00.40 "KUNEM SE ALAHOM, OVO JE TEK POČETAK"

Na TVITER objavi bečke policije koja upozorava građane na teroristički napad koji se odvija u austrijskoj prestonici pojavile su se zastrašujuće pretnje neidentifikovanog islamiste.

00.20 Predsednik Vučić potresen

"Duboko sam potresen zastrašujućim terorističkim napadom u Beču. Moje najdublje saučešće porodicama nevinih žrtvama i građanima Austrije. Budite uvereni dragi prijatelji da će Srbija biti uz vašu zemlju u ovim teškim trenucima"

00.00 Ovo je mapa lokacija na kojima su se dogodili napadi

23.55 Čuju se helikopteri, policija je svuda

- Pratim baš vesti i po svim grupama. Zvanično se ono sa snimaka dešavalo i u prvom bicriku na Schwedenplatzu, to im je mesto gde se okupljaju. Odatle su i krenuli. Ovde na Westenbanhovu blizu nas, ima dosta policije. Nezvanično su upadali i u neki lokal. Čuju se helikopteri na sve strane, policija je na sve strane, kao vojska - ispričala je Srpkinja koja živi u Beču.

23.40 Sebastijan Kurc: Prolazimo kroz teška vremena

Trenutno prolazimo kroz teška vremena u našoj republici. Želeo bih da zahvalim svim hitnim službama koje rizikuju svoje živote zbog naše bezbednosti, posebno danas. Naša policija će preduzeti odlučnu akciju protiv počinilaca ovog groznog terorističkog napada. Drago mi je da su naši policajci već uspeli da eliminišu počinioca. Nikada nećemo dozvoliti da nas zastraši terorizam i svim sredstvima ćemo se odlučno boriti protiv tih napada. Čitava zemlja je u mislima sa žrtvama, povređenima i njihovim porodicama, kojima izražavam najdublje saučešće. Zahvaljujemo se liderima Evropske unije i našim međunarodnim partnerima na saosećanju i izrazima solidarnosti.

23.20. Oglasio se Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je večeras da Francuzi dele tugu Austrijanaca posle terorističkih napada u Beču, najavljujući borbu protiv neprijatelja Evrope.

Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

"Mi, Francuzi, delimo šok i tugu Austrijanaca posle napada u Beču. Nakon Francuske, prijateljska zemlja je na udaru. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju da znaju sa čim imaju posla. Nećemo popustiti ni pred čim”, napisao je Makron na Tviteru.

23.10 Oglasio se ambasador Srbije iz Beča

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić ispričao je da je u trenutku terorističkog napada bio s porodicom u šetnji, svega kilometar i po od mesta horora.

- Ovo je šok i nešto što je svima bilo nezamislivo da može da se desi u Beču koji je godinama najpoželjniji i najsigurniji grad. Sve se desilo nešto posle 21 sat. Šetao sam sa porodicom i odjedanput je na ulicama bilo mnoštvo kola. Znali smo da se nešto desilo, a kad su iznad nas proleteli helikopteri, pribojavali smo se da se nešto veliko dogodilo. Sada smo bezbedni, u svom domu pratimo situaciju. Za naše državljane još ništa ne možemo da proveravamo jer je akcija u toku. Sa svojim saradnicima sam odmah preduzeo sve mere koje se tiču integriteta ambasade, a ona je adekvatno čuvana, jer se nalazi u neposrednoj blizini bečke policijske akademije - ispričao je ambasador.

Teroristički napad u Beču

Tviter printskrin

Teroristički napad u Beču, Foto: Tviter printskrin

23.05 

Kako je potvrdila austrijska policija, teroristički napadi su se odigrali na čak šest lokacija.

23.00 Jezivi snimak ubistva

Na snimku se vidi kako terorista prolazi pored muškarca, puca na njega i odlazi.

Nedugo zatim napadač se vraća i "overava" ranjegog mladića.

22.55 Teroristi se predali policiji

Četvorica terorista su večeras izvela krvavi napad u Beču.

Beč, teroristički napad

EPA/Christian Bruna

Beč, teroristički napad, Foto: EPA/Christian Bruna

22.25 Teorirsta pogađa policajca

Na snimku se vidi obračun policajaca sa teroristom i trenutak kada jedan policajac biva pogođen.

22.15 Ministar saopštio loše vesti

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer izjavio je da se večeras u centru Beča desio teroristički napadu i da verovatno ima više mrtvih i ranjenih.

Beč, teroristički napad

EPA/Christian Bruna

Beč, teroristički napad, Foto: EPA/Christian Bruna

22.10 Paralelno dva napada

Austrijska televizija javlja da su napadači, paralelno s pucnjavom u blizini sinagoge u centru Beča, u drugom rejonu grada uzeli za taoce posetioce jednog restorana.

22.05. Terorista puca na izbezumljene građane

Snimak traje dvadesetak sekundi i vidi se kako napadač obučen u belo i sa zaštitnom maskom na glavi puca iz puške.

U centru Beča večeras su ispaljeni hici kod sinagoge, a mediji navode da je napadač pucao na policajca koji je čuvao sinagogu i da je on životno ugrožen.

Unutrašnja bezbednost jevrejske verske zajednice u Austriji apelovala je na sve jevrejske građane da ne napuštaju svoje stanove ili kuće.

"Zvučalo je kao eksplozija, a potom smo shvatili da se puca. Onda smo videli muškarca koji trči niz ulicu, divljački je pucao. Onda je skrenuo u smeru Švedenplaca. Tamo je nastavio divljački da puca. Onda je stigla i policija i zapucala", rekli su svedoci.

Policija trenutno ograđuje celo područje, ulice su potpuno zatvorene.

Policija je evakuisala i zatvorila područje, a građani su krenuli preko obližnjeg mosta kako bi što pre otišli sa mesta pucnjave.

Već postoje početni izveštaji da je napad trebalo da izazove nekoliko smrtnih slučajeva i brojnim povredama. Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, očigledno je uhapšen najmanje jedan počinilac, a jedan od počinilaca se razneo eksplozivnim pojasom.

Rečeno i da je policajac teško povređen.

Pročitajte još: