satelit
Printscreen
satelit, Foto: Printscreen

Bilo je planirano da raketa „Delta IV Hevi“ bude lansirana u četvrtak u šest minuta do ponoći, sa vazduhoplovne stanice Kejp Kanaveral u Floridi, ali je sedam sekundi pre planiranog lansiranja odbrojavanje zaustavljeno,

„Došlo je do automatskog prekida jer je senzor prijavio kvar. Automatizovani sigurnosni sistem radio je kako je predviđeno. Raketa i tovar su bezbedni i neoštećeni. Bezbednost misije nam je na prvom mestu“, naveli su, između ostalog, zvaničnici na Tviteru.

A evo i šta je to veliko i tajnovito američka vlada planirala da pošalje u svemir.

Šta sve znamo o špijunskom satelitu

Tajna lansiranja zapravo nisu toliko retka. Vojska i razne obaveštajne agencije rutinski šalju satelite i drugi teret u svemir, a da nikome ne kažu za šta oni služe. Ali, svaka misterija oko orbite je zanimljiva, a postoji nekoliko detalja koje možemo saznati iz onoga što je poznato o propalom lansiranju, misiji nazvanoj NROL-44, piše Lajvsajens.

Teret NROL-44 pripada američkoj Nacionalnoj kancelariji za izviđanje (NRO), obaveštajnoj grani koja se bavi špijunskim satelitima države. NRO sateliti obavljaju sve vrste funkcija, poput snimanja fotografija visoke rezolucije, proučavanja površina na zemlji radarom i osmatranja lansiranja projektila.

Međutim, ovo lansiranje ne odgovara niti jednom od tih profila. NROL-44 je trebalo da podigne teret u geosinhronu orbitu i drži ga stalno iznad određenog dela Zemlje. U niskim orbitama sateliti kruže oko planete mnogo puta dnevno, a da bi ostali nepomični u odnosu na planetu koja se ispod njih okreće, moraju da kruže oko 36.000 kilometara.

Sateliti koji snimaju fotografije planete u visokoj rezoluciji imaju tendenciju da orbitiraju na nadmorskim visinama poput svemirskih stanica; na taj način su dovoljno blizu da na slikama prikazuju jasne detalje. NRO satelit lansiran 2013. godine, poznat pod nazivom USA-245, na primer, orbitira između 271 i 610 milja (276 i 1.010 km) nadmorske visine na stazi koja ga vodi preko polova. Analitičari veruju da je njegov posao snimanje fotografija u visokoj rezoluciji, kako je izvestio „Los Anđeles Tajms“.

Geosinhrona orbita je verovatno previsoka za visokokvalitetne slike. Ali je zato odlično mesto za presretanje radio talasa onog kog NRO želi da špijunira, izvestio je „Spejsflajt nau“.
Iako se tačna težina satelita ne zna, ono što jeste poznato je da „Delta IV Hevi“ može u geosinhronu orbitu da odnese teret težine do 6.750 kilograma, a prema navodima „Spejsnjuza“ NRO plaća 440 miliona dolara za svako lansiranje ove rakete.

PROČITAJTE JOŠ: