Američki pilot koga su oborili Srbi imenovan za zvaničnika Pentagona! (VIDEO)

Bivši američki pilot Skot O’Grejdi, čiji je avion bio srušen iznad Bosne 1995. godine i koji je preživeo šest dana u šumi, imenovan je na visoku poziciju u Ministarstvu odbrane, saopštili su iz Pentagona.

Skot O Grejdi
Skot O Grejdi, Foto: Printscreen youtube

O’Grejdi (55) imenovan je za pomoćnika ministra odbrane za međunarodne sigurnosne poslove, prenosi AFP.

U junu 1995. godine, tadašnji kapetan vazduhoplovstva O’Grejdi postao je nacionalni heroj, nakon što je šest dana preživeo u šumi u blizini Bihaća, pošto je srpska raketa pogodila njegov višenamenski lovački avion F-16.

Katapultiran sa visini od skoro 7.000 metara O’Grejdi je zadobio samo opekotinu vrata prilikom sletanja. Imao je oskudne obroke, ali obuka mu je omogućila da preživi u šumi bez zarobljavanja, uprkos intenzivnom istraživanju snaga bosanskih Srba.

O’Grejdija je konačno spasio tim marinaca u rizičnoj operaciji pod paljbom raketa i lakog oružja.

Svoju avanturu ispričao je u knjizi „Povratak sa čašću“, koja je postala inspiracija za holivudski film 2001. godine „Iza neprijateljskih linija“ u kojem su glumili Oven Vilson i Džin Hekman. O’Grejdi je po povratku nagrađen bronzanom zvezdom i purpurnim srcem za hrabrost.

Posle 12 godina i 67 borbenih misija, O’Grejdi je 2001. napustio vojsku i postao „uspešan autor, govornik, portparol, investitor i preduzetnik“, navodi se u kratkoj biografiji Pentagona.

O’Grejdi je takođe bio jedan od govornika na Republikanskoj konvenciji iz 1996. godine u San Dijegu, u Kaliforniji.

Preselivši se u Teksas, nakratko se kandidovao za mesto u državnom Senatu 2011. godine kao republikanac.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi