"PLUĆA PLANETE" NA IZDISAJU Za 24 sata u Amazoniji zabeleženo više od 1.000 požara (VIDEO)

Uprkos uvedenim merama, broj požara u brazilskoj amazonskoj regiji i dalje raste, pokazuju zvanični podaci

požar
požar, Foto: PrintscreenYoutube

U devet brazilskih država koje graniče s amazonskim bazenom, broj požara porastao je za više od 20 odsto u julu u poređenju s istim mesecom prošle godine, a te podatke objavio je nacionalni Institut za istraživanje svemira Inpe.

Institut navodi da je u julu ove godine registrovano 6.804 požara, u poređenju sa 5.318 u julu prošle godine. Zvaničnici se plaše da bi 2020. mogla biti još i gora od 2019. za prašume u Brazilu.

Samo u četvrtak sateliti su snimili 1.007 požara u Amazoniji, što brazilski "Grinpis" naziva negativnim 15-godišnjim rekordom za dan u julu.

Aktivista "Grinpisa" Romulo Batista rekao je da zabrana spaljivanja rastinja zvaničnom uredbom neće funkcionisati sve dok ne bude pojačan nadzor u tom polju.

Sredinom jula ministar životne sredine Rikardo Sales i predsednik Žair Bolsonaro zabranili su spaljivanje rastinja u amazonskoj regiji i u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svetu, na 120 dana.

Desničarski populista Bolsonaro podržava ekonomsko iskorišćavanje Amazonije. Žestoko je kritikovan zbog razornih požara u Amazoniji prošle godine.

Optužuju ga da prihvata razaranja radi otvaranja novih područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Amazonija je najveća svetska prašuma i naučnici upozoravaju da je ključna odbrana protiv klimatskih promena jer apsorbuje gasove staklene bašte.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi