Albanska vojska
EPA
Albanska vojska

EPA

Albanska vojska, Foto: EPA

Napad na Sirijce

U ovom trenutku "Koplje"se često može primetiti u reportažama s Bliskog istoka. U Siriji SPG-9 aktivno koriste, kako regularna vojska, tako i terorističe formacije. Široko je prisutan i u Iraku, a za vreme osmogodišnjeg rata protiv Irana koristio se za borbu protiv neprijateljskih tenkova i pešadije.

Na video snimku je vidljivo da grupa sirijskih boraca pod kišom metaka izvlači jednog pogođenog borca, koji ne daje znake života. Na ovaj napad je odgovorila sirijska armija a pretpostavlja se da i među teroristima ima gubitaka.

U sastavu Albanci

Ova teroristička grupa deluje u sastavu džihadističke ultra-radikalne oružane grupe "Hajat Tahrir Aš-Šam", koja na pozicije regularne vojske napada u sadejstvu sa grupom Huras Ad-Din (tačnije Al-Kaida 2.0 u Siriji).

Radi se o militantnima salafijskog usmerenja.Od naoružanja koriste široku paletu različitih automatskih pušaka i snajpera, gde ima i onih velikog kalibra (trofejne puške AM-50 Sayyad, Steyr SSG 69 itd.). U poslednje vreme primetno je ojačavanje ovog odreda sa artiljerijskim sredstvima za vatrenu podršku. Pretpostavka je da ova grupa ima i sopstveni park vozila za transport i vatrenu podršku u broju od desetak jedinica.