Vladimir Putin i Emanuel Makron
EPA/MORRIS MACMATZEN
Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji i biće to prvi put posle 18. godina da šef iz Pariza sleće u Beograd. Ipak on će prethodno borabviti u Moskvi gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o Kosovu!

Kako se saznaje, a iz diplomatskih izvora Emanuel Makron i Vladimir Putin će pored brojnih pitanja u Moskvi razgovarati i o Kosovu.

- Primetno je da je Makron zaoštiro svoju politiku i retoriku prema Albancima u Prištini. On će sada sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati i o situaciji na Kosovu, a akcenat će biti što pre ukidanje anticivilizacijskih taksi i naređenje Prištini da to uradi - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima Makron će ovaj dogovor doneti i predočiti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim će takođe neizostavno razgovarati o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

- Makron želi da se nametne kao jedan od faktora za rešenje ovog kompleksnog pitanja i kao takav tražiće saveznika u Moskvi. Veoma mu je stalo da čuje lično od predsednika Vladimira Putina njegov stav po ovom pitanju - kaže nam naš izvor.

Podsetimo Makron je već ušao u sukob sa Albancima iz Prištine kada je na Samitu u Berlinu oštro zapretio prstom premijeru tzv Republike Kosovo Ramušu Haradinaju.

Prema izvorima prištinskog lista "Gazeta Blic", francuski predsednik je oštro napao Haradinaja, rekavši mu da su nametnute takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine, a u jednom trenutku je, kako se navodi, Makron podigao prst prema premijeru privremenih prištinskih institucija.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Bilo kako bilo, predsednik Francuske Emanuel Makron, prema pisanju beogradskih medija u Srbiju na noge predsedniku Vučiću donosi 5 važnih poruka.

* Može li Srbija u EU pre 2028. godine

* Ima li plan da "pritisne Prištinu" da povuče takse

* Kako da se unapredi ekonomsku saradnja

* Kako saradnja u bezbednosti

* Saradnja u kulturi.

Emanuel Makron, Vladimir Putin

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Tokom Makronove posete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj.

Očekuje se da će se razgovarati i o bezbednosnom aspektu i biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.

U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.

Pročitajte još: