Ruska vojska
Shutterstock
Ruska vojska

Shutterstock

Ruska vojska, Foto: Shutterstock

- Obratili smo pažnju na izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je juče boravio u Donbasu, o tome da bi stupanje zemlje u NATO navodno dovelo do okončanju sukoba u regionu. Hipotetičko članstvo u Alijansi, uprkos očekivanjima Kijeva, ne samo da neće doneti mir u Ukrajinu, nego će, naprotiv, dovesti do velike eskalacije situacije na jugoistoku, i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost - konstatovala je Zaharova.

Kako je dodala, Kijev živi u iluziji da će rešiti sukob u Donbasu vojnim putem, koncentriše snage i sredstva na kontakt-liniji.

- Pažljivo pratimo situaciju u Donbasu. Nažalost, situacija je tamo i dalje teška, teži da se pogorša. Razlog za to je ratoborno raspoloženje Kijeva, koji i dalje živi u iluziji po pitanju mogućnosti rešenja sukoba na jugoistoku zemlje uz upotrebu sile - dodala je ona.

Marija Zaharova

Printscreen / Youtube

Marija Zaharova, Foto: Printscreen / Youtube

Takođe je istakla da se u ukrajinskim medijima „širi histerija o mitskoj ruskoj pretnji i planovima Moskve da napadnu Ukrajinu“.

- Sve to se odvija uglavnom na predlog zapadnih pokrovitelja, uz otvorenu javnu podršku - precizirala je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Donbas, gde je obišao položaje ukrajinske vojske. On je istakao da je situacija u tom regionu napeta.

Ranije danas šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.