Redžep Tajip Erdogan
AP
Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u sredu da je Ankara spremna da započne vojnu invaziju na Idlib kako bi proterala sirijsku vojsku. Reakcija Rusije na takav razvoj događaja zavisiće od ciljeva koje turske trupe žele da ostvare, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ako će to biti operacija protiv terorističkih snaga u Idlibu, to bi sigurno bilo u dozvoljenim granicama ruskih sporazuma s Turskom”, rekao je.

Ali ako se radi o operaciji protiv legitimnih sirijskih oružanih snaga, to bi sigurno bio najgori slučaj.
Rusija i Turska složile su se oko procesa deeskalacije u Idlibu, poslednjem uporištu antivladinih snaga u Siriji. Prema takozvanom Sporazumu iz Sočija, Turska bi trebalo da iskoristi ograničen broj trupa kako bi smanjila i na kraju zaustavila napade iz pokrajine. Sporazum je usvojen kao alternativa velikoj vojnoj ofanzivi Damaska, što bi, rekla je Ankara, prouzrokovalo veliki egzodus izbeglica iz Sirije u Tursku.
U stvarnosti se to nije dogodilo, rekao je Peskov.

Sergej Lavrov i Majk Pompeo

Tanjug/AP

Sergej Lavrov i Majk Pompeo, Foto: Tanjug/AP

„Bili smo zadovoljni sporazumima koji su u Sočiju postignuti pre godinu dana i zadovoljstvo je bilo obostrano. Apsolutno nismo bili zadovoljni nakon što su militanti i terorističke grupe započele napade sa teritorije Idliba na sirijske oružane snage i ruska vojna uporišta ", rekao je. „Tada se završilo naše zadovoljstvo.“

Dodao je da su sirijske vladine snage delovale u Idlibu "kao odgovor na grubo kršenja sporazuma" od strane anti-vladinih grupa.

Idlib

Liveuamap

Idlib, Foto: Liveuamap

Damask je reagovao na prekogranične napade sopstvenim operacijama, preuzevši kontrolu nad delovima Idliba. Napredak ih je, međutim, dobeo u blizinu turskih snaga stacioniranim u Siriji u svojstvu posmatrača. U najmanje dva incidenta između njih došlo je do likvidacije više turskih vojnika, što je naljutilo Ankaru.

Ruska vojska saopštila je da je jedan od incidenata mogao biti izazvan neuspehom turske strane da upozori na kretanje svog konvoja.

Turski predsednik Erdogan rekao je u sredu da je spreman u svakom trenutku da pokrene vojnu ofanzivu u Idlibu. Govoreći pred turskim poslanicima, rekao je da Turska neće dozvoliti sirijskoj vladi da preuzme kontrolu nad provincijom.