Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

On je to rekao na konferenciji za novinare, nakon susreta sa italijanskim premijerom Đuzepe Konteom u Rimu, prenosi Tass.

- Čitava svetska ekonomija biće pogođena, globalna trgovina opašće za 17 odsto do 2024. godine, a svetski BDP za dva procenta. To će biti loše za sve. Mislim da moramo da uštedimo napore da postignemo sporazume i politiku politički motivisanih ograničenja, sankcija i jednostranih tarifa - rekao je Putin.

Redžep Tajip Erdogan

EPA

 

Putin je zatražio od italijanskog premijera pomoć u popravljanju odnosa Rusije i EU i u obustavljanju sankcija Moskvi.

On je nakon sastanka sa Konteom izrazio nadu da će Italija objasniti EU štetu uzrokovanu ekonomskim sankcijama koje su EU i SAD uvele Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine, prenosi AP.

- Evropske zemlje su propustile šansu da na ruskom tržištu prodaju robu vrednu milijarde. To znači gubitak za sve nas - rekao je Putin. Prema njegovim rečima, zbog sankcija Rusija je izgubila oko 50 milijardi dolara od 2014. godine, ali su zemlje EU pretrpele veću štetu.

Putin je rekao i da se nada da će novi lideri Evropske komisije konačno sagledati štetu anti-ruskih sankcija i pokušati da izgrade dobre odnose sa Rusijom.

Angela Merkel

Youtube Printscreen

 

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Italija pokušati da pomogne u obnovi odnosa Rusije i EU.

Agencija Tas navodi da se Putin tokom posete Italiji sastao privatno sa dugogodišnjim prijateljem i bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

PROČITAJTE JOŠ: