Iskander M
EPA
Iskander M

EPA

Iskander M, Foto: EPA

 

Svet je na ivici nuklearnog rata! Tako barem tvrdi Sergej Rjabkov, zamenik ministra odbrane Rusije, koji je naveo da „situacija u oblasti strateške stabilnosti nastavlja da se pogoršava i da postoji rizik od izbijanja nuklearnog rata“.

- Nesporna je činjenica da se situacija u oblasti strateške stabilnosti i dalje pogoršava. Rizik takođe raste... Postoji rizik od izbijanja nuklearnog rata, čak i u situaciji kada strane ne nameravaju da pokrenu nuklearni sukob.

Pentagon ima novu strategiju! SAD spremne da upotrebe nuklearno oružje da zaštite svoju IMPERIJU!

AUTOR: Sputnjik/D.S. DATUM I VREME: 20.07.2019. 20:47 SAD su jedina zemlja koja je rasporedila nuklearno oružje tokom bitke Nuklearna bomba, Foto: Profimedia * Pentagon aktivno razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja * Vojska Sjedinjenih Država je odlučila da im je jedina šansa korišćenje nuklearnog oružja * SAD su jedina zemlja koja je rasporedila nuklearno oružje tokom bitke Pentagon aktivno razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja, kako bi pobedio u ratovima, koji se, pre svega - ne moraju voditi.

 

Rjabkov je dodao da je poslednjih godina evidentna posebno negativna dinamika.

- Postupci naših kolega na Zapadu postaju emocionalniji, a ponekad i veoma agresivni - objasnio je Rjabkov, govoreći u Moskvi na predstavljanju izveštaja Nacionalnog istraživačkog univerziteta Visoka ekonomska škola, koji je objavljen pod naslovom „Novo razumevanje i načini jačanja multilateralne strateške stabilnosti“.

 

On je napomenuo da zapadni partneri blokiraju rad kanala za dijalog i nastavljaju da podrivaju arhitekturu kontrole naoružanja.
- Moskva zna da Vašington održava svoje poligone u stanju gotovosti za moguće nastavljanje testiranja. Naš stav je dobro poznat - mi se zalažemo za nastavak punopravnih pregovora o obezbeđivanju strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti i računamo na recipročnu spremnost naših prekookeanskih kolega za ozbiljan i zainteresovan dijalog - naglasio je diplomata i nastavio:

- Sledeća žrtva američke težnje da sebi odveže ruke u oblasti kontrole oružja mogao bi biti sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja. Jedan od poslednjih preostalih kamena temeljaca strateške stabilnosti. Sporazum ističe 5. februara 2021. godine. Vašington nastavlja da odugovlači sa rešavanjem pitanja njegovog produženja. Veštački se stvara neizvesnost, uprkos našim predlozima da se sporazum produži za pet ili manje godina, pod uslovom prihvatljivog rešavanja problema ponovnog naoružavanja dela američkih strateških nosača za nenuklearne misije. Oni nam govore da za sada nisu spremni za sadržajan razgovor o tome.

Sporazum bez SAD

Generalna skupština UN usvojila je 1996. godine sporazum o zabrani nuklearnih proba, ali taj sporazum nije stupio na snagu jer ga nije potpisalo nekoliko država, među kojima su i Sjedinjene Američke Države. Sve evropske zemlje, uključujući Rusiju, Veliku Britaniju i Francusku, ratifikovale su taj sporazum.

 BONUS VIDEO: Helikopter na Novom Beogradu