Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će "izbrisati" tursku ekonomiju ako "pređu crvenu liniju" u Siriji.

Takođe je poručio Ankari da "ima na oku" borce Islamske države u odsustvu SAD.

Pročitajte još:

Vašington je obavestio konmandanta kurdskih snaga u Siriji da ih američke snage neće braniti od napada Turske.

Tramp je danas branio odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz severne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv Islamske država bio previše skup.

Tramp je u svom obraćanju na Tviteru istakao da će delovati ukoliko se njemu lično učini da su prešli granicu.

- Kao što sam ranije izjavljivao, i samo da ponovim, ako Turska učini nešto što ja, svojom velikom i nesporedivom mudrošću smatram prelaskom granica, totalno ću uništiti i izbrisati ekonomiju Turske (što sam već radio!). Oni s Evropom i drugima moraju paziti... - stoji na Tviteru.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika, američke snage su evakuisale dva posmatračka mesta u Tel Abiadi and Ras al Ainu koja se nalaze duž turske granice.

Kako se navodi, ostale američke snage su još na svojim pozicijama.

AP je preneo da su kurdski borci optužili Vashington za nepoštovanje svojih obaveza prema ključnim saveznicima i navode da će taj potez poništiti pet godina dostignuća u borbi protiv militanata Islamske države.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan rekao je da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage koje smatra bezbednosnom pretnjom njegovoj zemlji.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas posle suđenja sa Goranom Vesićem