Horhe Areaza
EPA/Miguel Gitierez
Horhe Areaza

EPA/Miguel Gitierez

Horhe Areaza, Foto: EPA/Miguel Gitierez

Pročitajte još:

 

- Sve to će se drastično odraziti na Venecuelu. Kao što znate, Venecuela je pod sakncijama, u blokadi smo, postoji invazija na našu zemlju. Novac, naša imovina je pod blokadom i zbog toga nam je veoma teško da nešto uvezemo, kao i da to platimo, ali i da primimo uplaćeni novac od transakcija. Tradicionalni bankarski sistem više ne funkcioniše u Venecueli. Sankcije su u cilju stvaranja potpunog privrednog kolapsa i u cilju vršenja pritiska na narod, kao i u cilju da se pogorša životni standard stanovništva koji bi generisao dovoljno nezadovoljnih građana koji bi uticali da dođe do promene vlasti. To je svrha strategije Amerike. Nakon što je su uvideli da je režirani državni udar propao, oni su odlučili da pojačaju sankcije Venecueli - rekao je Horhe Areaza u intervjuu za Srbiju danas.

Horhe Areaza

EPA/Miguel Gitierez

Horhe Areaza, Foto: EPA/Miguel Gitierez

Proizvodnja nafte kao glavnog izvoznog proizvoda Venecuele se smanjila, SAD su uvele sankcije. Kome ćete prodavati sada vašu naftu i da li ćete uspeti da je prodate u onolikim količinama da možete da normalno funkcionišete kao država?

Dnevno proizvodimo dva miliona barela nafte, ali bi treblo da proizvodimo tri miliona barela nafte dnevno, ali ipak količina koju uspevamo da proizvedemo je dosta za zemlju od 30 miliona stanovnika. SAD pokušava da blokira naš izvoz nafte. Ipak, imamo dobre saveznika poput Rusije, Kine, Indije, Turske, koje su nam do sada pomagale da izvezemo i prodamo našu naftu. Nafta je sama po sebi izuzetno tražen proizvod i zbog toga nam nije toliko teško da je prodamo. Ipak, SAD se trudi da nam sankcijama koje uvode otežava izvoz. I ranije smo takođe uspevali da proizvedemo i prodamo dovoljno, pa se nadamo da će takva situacija ostati i u buduće.

Preporučujemo i ovo:

 

Šta mislite o inicijativi koja se pojavila da Vatikan posreduje u rešavanju krize u Venecueli uz poziv vlade i opozicije koji će mu biti upućen?

Inicijativu je predložio predsednik Maduro u decembru prošle godine. Sa kolegama sam i posetio Vatikan i papu Franciska i razgovarao o toj inicijativi. Venecuela je katolička zemlja i papa Francisko je Latino-amerikanac, čovek koji je veoma svestan onoga što se dešava u Venecueli i koji bi bio veoma koristan za dalji dijalog.

U ovom momentu, papa, generalni sekretar UN ili neki drugi posrednik može da pomogne u pokretanju pregovora koje bi rešile trenutnu situaciju u našoj zemlji. Najbitnija stvar i najveći problem je pristanak Bele kuće. Oni ne dozvoljavaju opoziciji Venecuele da uđe u pregovore sa nama. Posrednik, ko god on bio mora da izvrši uticaj na Trampa i Boltona kako bi oni dozvolili opoziciji da pregovara.

Horhe Areaza

EPA/Miguel Gitierez

Horhe Areaza, Foto: EPA/Miguel Gitierez

Huan Gvaido se samoproglasio za predsednika Venecuele, potom je u trenutku dok je bio pod istragom napustio granice Venecuele. Kakva sudbina očekuje Gvaida? Da li će doći do njegovog hapšenja?

Stvarno ne znam šta će biti sa njim. On je klovn u cirkusu, a cirkus ćiji je on klovn je vlasništvo Vašingtona. Pravosudni sistem je nezavisan tako da to zavisi od njih.

Ove godine se navršava 20 godina od agresije NATO pakta na našu zemlju. Da li možete napraviti paralelu između situacije u Venecuele danas i situacije u kojoj je naša zemlja bila pre 20 godina? Da li postoje određene sličnosti?

Predsednik Maduro i njegov kabinet, su pre nekoliko godina skrenuli pažnju da je neophodno da se prouči ono što se u Jugoslaviji dešavalo tokom 90-tih godina, jer je smatralo kako je situacija između Jugoslavije i Venecule veoma slična. Jedina razlika je vremenska, ali je ista formula. Poduhvat u Jugoslaviji je predvodio NATO, a ovaj poduhvat predvodi SAD. Mi smo spremni, naučili smo lekcije iz vašeg iskustva. Mi smo pod napadom od 2002. Sve ovo nije počelo nedavno, ovo traje 17 godina i mi se svaki dan suočavamo sa intervencijama preduzetih od strane SAD prema Venecueli. Ovo se događa svakoga dana i svakoga sata.

 

Da li je moguće da Amerika izvrši vojnu intervenciju u Venecueli i na koji način će Venecuela odgovoriti u tom slučaju? Da li očekujete rat? Da li je Venecuela nova Sirija?

To zavisi od više faktora. Ako na primer situacija na Floridi za Donalda Trampa ne bude dobra, on će napasti Venecuelu. Predsednik Maduro je rekao da Amerika u Venecueli može da napravi situaciju koja će biti gora od onoga što se dešavalo u Vijetnamu. Biće mnogo, jer mi imamo profesionalnu vojsku, miliciju koja broji 2 miliona ljudi, imamo rusku opremu, poznajemo doktrinu asimetričnog rata, poznajemo geografiju zemlje, a oni ne. Takav ishod bio bi katastrofa i za Venecuelu, ali i za agresora.