Redžep Tajip Erdogan
Shutterstock
Istanbul Aja Sofija

Shutterstock

Istanbul Aja Sofija, Foto: Shutterstock

Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan obećao je "oslobađanje džamije Al Aksa" od Izraela, nakon što je u petak "vaskrsao" Aja Sofiju kao džamiju.

Kontroverzna odluka o promeni statusa crkve Aja Sofije, koja je 1453. godine pretvorena u džamiju, a potom u muzej, doneta je  prošle nedelje, piše Džeruzalem post.

"Uskrsnuće Aja Sofije najavljuje oslobađanje džamije Al Aksa", navodi se na internet prezentaciji Kancelarije turskog predsednika.

"Vaskrsenje Aja Sofije je ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, oborenih i iskorišćenih", prenosi izraelski list.

Govor koji je bio na turskom jeziku preveden je malo drugačije na arapski i engleski jezik, kao način da se sakrije deo stavova Ankare o tome na koji način povezuje Aja Sofiju sa širim planom, ocenjuje Džeruzalem post.

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aje Sofije u džamiju deo "povratka slobode Al Akse", što u stvari znači da bi Izrael trebalo da bude isključen iz kontrole starog grada Jerusalima u kome se nalazi Al Aksa, ocenjuje list.

Pročitajte još: