Aja Sofija
AP
Aja Sofija

AP

Aja Sofija, Foto: AP

- Mene ova odluka ne iznenađuje jer je vidim kao još jedan instrument preko kojeg Erdogan i AKP pokušavaju da ojačaju veze sa svojim biračima - smatra on.

Pročitajte još:

- Jedan od njih jeste i da svaka fizička promena mora biti prijavljena ovoj organizaciji, ali i da se može izgubiti i status ukoliko UNESCO ne bude zadovoljan. Da li će režim u Istanbulu biti spreman za taj rizik, ostaje da vidimo. Ne treba smetnuti sa uma da je upravo broj turista koji posećuju Aja Sofiju najveći od svih turističkih mesta u Turskoj. Sa druge strane, međunarodna zajednica je već digla svoj glas, pogotovo Grčka i Vaseljenski patrijarh, koji ima sedište upravo u Istanbulu. Ja očekujem da će se i ostale, pretežno hrišćanske zemlje, dići svoj glas protiv ove odluke - rekao je Veković.

Turski zvaničnici rekli su da otvaranje Aja Sofije za molitvu neće sprečiti turiste da posete lokaciju i uveravali su medije da će hrišćanske ikone u zdanju biti sačuvane.

Istanbul Aja Sofija

Shutterstock

Istanbul Aja Sofija, Foto: Shutterstock

Međutim istoričarka Zejnep Ajunbej, koja je radila na konzervaciji Aja Sofije već 27 godina, ne vidi kako će to biti moguće, jer pripadnici muslimanske vere neće želeti da obavljaju svoje obrede u zdanju čiji su zidovi oslikani Bogorodicom i ikonama. Muslimani prema svojoj veri ne dozvoljavaju (umetničko) predstavljanje ljudskog lika.

Veković veruje da će vlasti lako sredili zdanje da bude adekvatno za verske obrede muslimana, i podsetio da je pre nekoliko meseci Erdogan obeležio godišnjicu Osmanskog osvajanja Carigrada upravo u Aja Sofiji.

- Ono što postaje ključno pitanje je to da li će Erdogan odlučiti da Aja Sofija bude korištena kao džamija samo za neke velike i važne ceremonije, ili će prevagnuti uticaj konzervativnih struja koje bi želele da se zdanje koristi i za dnevne molitve - napomenuo je on za dodajući da, ukoliko prevagne ovaj druga opcija, to onda otvara mnoga druga pitanja koja su "gotovo nerešiva".

Pročitajte još: