Afrika
EPA
Afrika

EPA

Afrika, Foto: EPA

Rasistički predlog 

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, rodom iz Etiopije, nazvao je francuski predlog “rasističkim” i “relikvijom kolonijalnog mentaliteta.”

Tokom televizijske rasprave, dr Žan-Pol Mira, glavni lekar pariske bolnice, i dr Kamil Lauč, direktor istraživanja na Državnom institutu Inserm, u emisiji uživo predložili su sprovođenje testiranje vakcina na stanovništvu Afrike.

“Ne postoje maske, nema mogućnosti lečenja, nema mera oživljavanja”, Žan-Pol Mira objasnio je „čistoću“ mogućeg eksperimenta.

Dr Lauč je podržao sagovornika, dodajući da je takođe potrebno obaviti testiranje u Evropi ili Australiji. Njihove reči, za koje su se oba naučnika već ispričala, izazvale su buru kritika. Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kako navodi stručnjaka ne odražavaju stav francuskih vlasti.

Afrika

EPA

Afrika, Foto: EPA

Ambasada u šoku 

Ločt se složio rekavši: “U pravu ste. Mi u Insermu zapravo razmišljamo o paralelnoj studiji u Africi koja bi koristila isti način pristupa, a odnosi se na vakcinaciju protiv tuberkuloze za koje se činilo da je decu zaštitilo od infekcija, posebno respiratornih.“

“Duboko smo šokirani ovim komentarima, koji, naravno, ne odražavaju stav francuskih vlasti”, rekli su u fracuskoj ambasadi.