Džo Bajden
Tanjug/AP
Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Međutim, što se dublje ulazi u suštinu ove priče o novcu, političkim pritiscima i korupciji, sve je jasnije da se ovde zapravo radi o ogoljavanju namere praktično celokupne američke elite, i leve i desne, da se domogne ukrajinskog novca i energetskih rezervi, piše Sputnjik.

Američka Demokratska partija nije mogla da se pomiri sa pobedom republikanca Donalda Trampa na izborima 2016. godine i pokrenula je više desetina istraga protiv predsednika. Pod mikroskopom se proučava njegova predizborna kampanja, navodno mešanje u izbore, finansije, odnosi sa ženama i još mnogo toga.

PROČITAJ JOŠ:

Sada kada je pred demokratama pretnja ponovnog izbora Trampa, partija je najavila početak nove istrage.

Donalda Trampa sumnjiče da želi da organizuje "mešanje Ukrajine" na predstojećim predsedničkim izborima u Americi. Odnosno, da u Ukrajini obnovi istragu protiv porodice Džoa Bajdena, najozbiljnijeg protivnika Trampa na predstojećim predsedničkim izborima 2020. godine.

Sputnjik objašnjava zašto je Kijev uvučen u predizbornu kampanju Amerikanaca.

Velika istraga

Beloj kući su se obratili predsednici tri odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa. Demokrate Adam Šif, Eliot Ingl i Elajdža Kamings napisali su pismo Trampovom savetniku Petu Čipoloneu u kojem govore o svojim sumnjama na račun šefa države.

Parlamentarci navode da su u protekle dve godine Tramp i njegov lični advokat Rudolf Đulijani navodno pokušavali da primoraju ukrajinske vlasti da sprovedu dve istrage pod plaštom antikorupcijskih aktivnosti.

Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Prva je istraga protiv Ukrajinaca koji su pružili ključne dokaze protiv šefa Trampovog predizbornog štaba Pola Manaforta.

Cilj druge istrage na kojoj je navodno insistirao američki lider je sin bivšeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država demokrate Džona Bajdena — Hanter Bajden. On je bio član upravnog odbora ukrajinske gasne kompanije koja se našla pod istragom.

Sam Džo Bajden je, po sopstvenom priznanju, dok je bio potpredsednik, zatražio smenu glavnog tužioca Ukrajine, koji je istraživao aktivnosti gasne kompanije.

Kako bi potkrepili svoje sumnje, autori pisma navode telefonski razgovor Trampa i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog od 25. jula 2019. godine.

Koji su interesi SAD u Ukrajini?

Da bi se shvatilo na kakav je žulj demokrata stao Tramp, setivši se ove dve istrage, treba se podsetiti glavnog interesa koji Sjedinjene Američke Države imaju u Ukrajini. Radi se o gasu iz škriljaca.

Još 2013. godine Sjedinjene Američke Države, na čijem čelu je bio demokrata Barak Obama, potpisale su sa Ukrajinom i njenim liderom Viktorom Janukovičem sporazum, prema kojem su kompanije za proizvodnju nafte i gasa „Ševron“ i „Ekson mobil“ dobile dozvolu za razvoj i proizvodnju gasa u Lavovskoj, Harkovskoj i Donjeckoj oblasti.

Na primer, ugovor „Ševrona“, vredan 10 milijardi dolara, davao je američkoj kompaniji pravo da razvija i koristi ekstrahovane ugljovodonike tokom 50 godina.

A u maju 2014. godine Hanter Bajden, sin tadašnjeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, je dobio funkciju u najvećem privatnom proizvođaču gasa u zemlji „Burizma holdings“.

Interesovanje za privatnu gasnu kompaniju delimično se može objasniti činjenicom da je ona posedovala dozvole za razvoj i proizvodnju gasa u Dnjepro-Donjeckom i Azovsko-Kubanskom basenu, koji se nalaze u oblastima koje su bile van uticaja Ukrajine.

"Burizma holdings"

Istragu o „Burizma holdingsu“ pokrenuo je ukrajinski generalni tužilac Viktor Šokin u okviru borbe protiv korupcije. Vlasnik kompanije Zločevski napustio je zemlju ubrzo nakon promene vlasti, a Šokin se zainteresovao za aktivnosti kompanije koju je on vodio.

Kako piše kolumnista konzervativnog američkog lista „Hil“, on je uspeo da se upozna sa zvaničnim Šokinovim dosijeom u slučaju „Burizma“.

Prema ovim dokumentima, gore navedeni transferi su na kraju bili namenjeni lično Hanteru Bajdenu i Arčeru. Sa tim u vezi, glavni tužilac je nameravao da sasluša američke biznismene, ali nije uspeo to da uradi.

Milo od pevača i konobara tražio nešto čudno! Otkrivamo i koliko je potrošio na svadbu o kojoj bruji region! (FOTO)

AUTOR: E. A. DATUM I VREME: 21.09.2019. 21:52 Sin jedinac crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, Blažo (31), oženio se juče dugogodišnjom devojkom Marinom Popović iz Zete, od bratstva koji važi za Srbe. Blažo Đukanović, Foto: E-STOCK Gala venčanje organizovano je u luksuznom kompleksu na ostrvu Sveti Stefan, a goste su zabavljali pevači iz Srbije i regiona.

Džo Bajden 2018. godine javno je govorio da je u martu 2016. godine u ime američkog predsednika Baraka Obame pritisnuo ukrajinskog lidera Petra Porošenka.

On je pretio da će, ako Šokin ne ode sa funkcije, Vašington povući isplatu od milijardu dolara za Ukrajinu, osuđujući državu na bankrot.

"Pogledao sam ih i rekao: ’Odlazim za šest časova. Ako do tada tužilac ne bude otpušten, nećete dobiti novac‘“, naglasio je Bajden.

Šest časova kasnije tužilac je bio otpušten, a njegovo mesto zauzeo je Jurij Lucenko.

A onda još jedno privatno lice, lični Trampov advokat Đulijani, odlazi u Španiju krajem jula ove godine na sastanak sa ličnim pomoćnikom Zelenskog Andrejem Jermakom.

Glavna namera istrage

Zato najava o početku nove "velike istrage", možda prve u poslednje tri godine, nije usmerena na podrivanje Trampovog položaja, već na očuvanje svojih interesa u inostranstvu.

Američki san o isporuci sopstvenog gasa u Evropu, čak i ako je dobijen u Ukrajini, što istovremeno omogućava da se zabodu klinovi u točkove ruske ekonomije, i dalje će ostati san, ali Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da se povlače.

BONUS VIDEO:

 

Tagovi