Jevrejka Alis Frank Stok, Hitler
printscreen
Jevrejka Alis Frank Stok, Hitler

printscreen

Jevrejka Alis Frank Stok, Hitler, Foto: printscreen

Alis je provela godine živeći u istom stambenom bloku kao i nacistički diktator dok je odrastala u Nemačkoj tokom 1920-ih i 1930-ih godina

Njena porodica živela je na Prinzregentplacu u Minhenu, vrata do vrata jedne od najozloglašenijih ličnosti u istoriji, koja se uselila u taj blok 1929. godine.

Alis je ispričala je ponekad viđala Hitlera kako utrčava u zgradu okružena stražarima SS organizacije, najverovatnije u strahu od pokušaja atentata.

U to vreme mogle su da se čuju brojne glasine o njegovim noćnim aktivnostima koje su uključivale misterioznu sudbinu njegove sestričine Geli Raubal, sa kojom je bio u vezi.

Starica je ispričala da je jednom videla da iz Hitlerovog stana iznose mrtvački sanduk za koji su mnogi mislili da se u njemu nalazi telo njegove sestričine Geli koja se ubila pucnjem iz pištolja.

- Živeli smo u kući, velikoj kući - i bila su dva ulaza. Jedan je bio naš stan, broj 14, drugi je bio broj 13 ili 15. Tu je živeo Hitler. Čuli smo mnogo glasina, od kuvara i drugih zaposlenih. Videli smo i mrtvački kovčeg koji iznose. Mislim da je u njemu bila Hitlerova sestričina koja je tu živela. Bilo je mnogo nagađanja kako i kada je umrla, ali nikada nije bilo potvrđeno i nije smelo o tome da se priča -rekla je Alis.

On je otkrila da su još tada svi živeli u strahu od odmazde.

- Imali smo divnog kuvara koji je bio stariji i posvećen katolik ali i veoma antihitlerovski nastrojen. Jednom je video Hitlerovu fotografiju kako visi na zidu i rekla:" Da, trebalo bi ga obesiti - ali ne ovako! Rekla sam: "Sve ćete nas odvesti u koncentracioni logor" - ispričala je Alis.

Na pitanje šta bi rekla Hitleru znajući šta sada zna, rekla je: Ne bih htela da razgovaram s njim jer su moja osećanja previše jaka - ne bih mogla.

U London su se preselili nekoliko dana pre izbijanja Drugog svetskog rata. Porodica je bila prisiljena da proda 200 godina staru violinu kako bi sakupila 1.000 funti potrebnih za ulazak u Englesku.

Alis je radila je za BBC i Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) nakon odlaska iz Nemačke. Supruga Roja Mekdonaldac Stoca, dobitnika Vojnog krsta upoznala dok je radila za OECD u Parizu 1966. godine. Par je bio zajedno 38 godina pre venčanja 2004. i nemaju dece.

Vremešna Alis sada živi u staračkom domu u Bristolu i još uvek se seća života u bogataškom kraju i susreta sa ozlogašenim komšijom.