ales bjaljacki
Foto: Profimedia/Profimedia


Supruga zatvorenog beloruskog dobitnika Nobelove nagrade za mir izjavila je u sredu da vlasti u toj zemlji uskraćuju njenom suprugu lekove dok mu zdravstveno stanje opada. 61-godišnji aktivista za demokratiju, Ales Bjaljatski, služi desetogodišnju zatvorsku kaznu.

On pati od nekoliko ozbiljnih hroničnih bolesti koje su se pogoršale tokom njegova trogodišnjeg boravka iza rešetaka, tvrdi njegova porodica. Porodica je pokušala da mu obezbedi lekove, ali beloruske vlasti odbijaju da im ih proslede, rekla je za Associated Press njegova supruga Natalija Pinčuk. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na zahtev za informacijama od strane AP.


Bjaljatski je uhapšen nakon masovnih protesta koji su usledili nakon izbora 2020. godine koji su autoritarnom predsedniku Aleksandru Lukašenku doneli šesti mandat. Izbori su široko smatrani nameštenim od strane zapadnih lidera i mnogih Belorusa, što je izazvalo masovne proteste u istočnoevropskoj zemlji. Lukašenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je podržao rusku invaziju Ukrajine, vlada zemljom čeličnom pesnicom od 1994. godine. Tokom protesta 2020. godine, najvećih u istoriji Belorusije, više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade su pretučene od strane policije. Represija nad neslaganjem se nastavlja četiri godine kasnije.

Bjaljatski je dobio Nobelovu nagradu za mir 2022. godine, ali to nije dovelo do poboljšanja njegovih uslova pritvora. U martu 2023. godine, sud je proglasio Bjaljatskog i trojicu njegovih kolega iz Centra za ljudska prava Vjasna krivim za krijumčarenje i finansiranje akcija koje krše javni red. Prema Vjasni, u Belorusiji je 1.405 političkih zatvorenika. Aktivisti za ljudska prava tvrde da beloruske vlasti namerno stvaraju neizdržive uslove za mnoge od njih, uskraćujući im medicinsku negu, komunikaciju sa voljenima i advokatima. Najmanje šest političkih zatvorenika je umrlo u zatvoru. Bjaljatski se nalazi u zatvoru gde su zatvorenici podvrgnuti teškom radu i premlaćivanju, prema Vjasni. Nije mu dozvoljeno da prima pisma od rođaka i prijatelja, niti da ih zove telefonom. Povremeno njegovi pristalice dobijaju pisma i razglednice od njega.

"Vlasti su stvorile neizdržive uslove za Alesa u zatvoru; drže ga u informacionom vakuumu", rekla je Pinčuk, dodajući da je jasno iz Bjaljatskijevih retkih pisama njoj da on ne dobija njena pisma ili pisma od drugih ljudi. Pinčuk je rekla da je Bjaljatskog prethodno držan u izolaciji i da ga sada prisiljavaju na teški rad. Često biva kažnjen time što ga smeštaju u kaznionicu na nekoliko dana, dodala je, rekavši da prolazi kroz "sve krugove pakla kroz koje prolazi hiljade beloruskih političkih zatvorenika u zatvoru". Početkom meseca, Lukašenko je proglasio amnestiju za teško bolesne, oslobađajući 18 političkih zatvorenika, među kojima je i Rigor Kastusj, koji pati od teškog oblika raka. Pinčuk je rekla da ne očekuje da će Lukašenko osloboditi Bjaljatskog.

(AP)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading