Bolnica Al-Šifa u Gazi
Foto: AP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Izraelska vojska je u sredu ujutru izbacila letke pozivajući sve u gradu Gaza da se "evakuišu" i krenu južno prema skloništima u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi.

Letak sadrži uputstva o sigurnim rutama za evakuaciju grada Gaze, preko puta Salah a-Din ili puta uz obalu.

"Grad Gaza biće opasna borbena zona", upozoravaju leci.

Izraelska vojska je poslednjih dana izdala upozorenja o evakuaciji za nekoliko područja u gradu Gazi dok trupe sprovode operacije u zapadnom i južnom susedstvu, kao i u istočnom susedstvu Shejaiya. Najnovije upozorenje pokriva ceo grad Gazu, prenosi Republika.

Oko 200.000 Palestinaca ostalo je u severnom pojasu Gaze, prema nedavnim procenama izraelske vojske.

Ali aktivisti dovode u pitanje korištenje reči "evakuacija" jer je Izrael prisilio Palestince na beg više puta od početka rata u oktobru. Izraelske snage su iznova napadale takozvane "sigurne zone" u koje su Palestinci zamoljeni da se presele.

Mustafa Barghouti, palestinski političar i bivši predsednički kandidat naredbu je opisao kao nameru izraelske vojske da etnički očisti Gazu.

"Izraelska vojska je pre nekoliko minuta objavila svoju nameru da etnički očisti celokupno stanovništvo grada Gaze pokušavajući prisiliti stotine hiljada Palestinaca da isele svoj grad i svoje domove. Netanjahuova fašistička vlada nikada nije odstupila od svog izvornog cilja etničkog čišćenja celokupnog stanovništva Pojasa Gaze", napisao je Barghouti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading