SI ĐINPING OTKRIO VELIKU ISTINU! OVO je glavni uslov za prekid vatre u Ukrajini!
Foto: Alo/Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

Kineski predsednik Si Đinping navodi da do prekida vatre u Ukrajini može doći samo ako sve velike sile pokažu pozitivnu energiju!

Đinping se sastao u Pekingu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji ga je informisao o posetama Kijevu i Moskvi prethodne nedelje. Kineski lider podržao je Orbanove napore da promoviše političko rešenje ukrajinske krize i ponovio predloge Kine.

- Samo ako sve velike sile pokažu pozitivnu, a ne negativnu energiju, biće moguće postići rani prekid vatre u ovom sukobu - naglasio je Đinping i naglasio da je u interesu svih strana da prekinu vatru i okončaju rat što je pre moguće i nađu političko rešenje, prenosi Sinhua.

Kineski predsednik se takođe zalagao za poštovanje tri principa.

Đinping navodi da ne sme da dođe do širenja bojnog polja i da neprijateljstva ne bi trebalo da eskaliraju na viši nivo. Treći princip je da nijedna strana ne treba da doliva ulje na vatru.

- Međunarodna zajednica treba da stvori uslove i pruži pomoć dvema stranama za nastavak direktnog dijaloga i pregovora. Kina na svoj način aktivno promoviše mirovne pregovore i podstiče i podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize - navodi Đinping.

Orban je nakon sastanka odleteo u Vašington na samit NATO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading