Manta rej
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Aplikacija "Gugl Ert" postala je izvor uzbudjenja za mnoge onlajn korisnike koji su nedavno primetili tajni američki podmornički dron, poznat kao "Manta Rej". Ovaj dron, čije je ime inspirisano morskim stvorenjem, izazvao je veliku pažnju javnosti kada su satelitski snimci pokazali da je pristao u pomorskoj bazi Port Vajnimi u Kaliforniji. Iako su neki korisnici društvenih medija tvrdili da su satelitski snimci uklonjeni i zamenjeni drugim slikama, plovilo i dalje može da se vidi na "Gugl Ert"-u.

 

 


Futuristički dizajn i sposobnosti "Manta Reja"

Dizajniran po ugledu na morsko stvorenje, "Manta Rej" ima telo u obliku dijamanta i peraja nalik krilima mante, što ga čini jedinstvenim u svojoj klasi. Korporacija "Northrop Grumman" stoji iza ovog inovativnog podvodnog drona, koji je deo projekta američke mornarice za razvoj nove klase podvodnih dronova. On je sposoban da obavlja duže misije bez ljudskog nadzora i dopune goriva, čak i hibernira na morskom dnu u "režimu male snage". Ovo otvara mogućnosti za neprekidno izvršavanje misija na kopnu bez prekida napajanja, održavanja i dopunjavanja podvodne mašine.

 

 

 

 


Testiranje i otkrivanje "Manta Reja"

Iako je ovaj podvodni dron bio držan u tajnosti zbog svog pionirskog dizajna, nedavno je postao predmet interesovanja javnosti kada je primećen na satelitskim snimcima. "Northrop Grumman" je nedavno otkrio više detalja o "Manta Reju" putem video zapisa koji prikazuju probna ronjenja i dosad neviđene snimke projekta. Takođe je objavljeno da je kompletno testiranje u vodi završeno kod obale južne Kalifornije, što je dodatno privuklo pažnju javnosti.

 

 

 

 


Uticaj na pomorske borbe i spekulacije

Postavlja se pitanje kako će pojava ovakvih naprednih morskih dronova uticati na preoblikovanje pomorskih borbi, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju u kojoj ukrajinske snage koriste sličnu tehnologiju za potapanje ruskih brodova. Analitičari za odbranu spekulišu da američka mornarica želi da razvije bespilotnu letelicu sposobnu da izvrši duge misije u potrazi za ruskim i kineskim podmornicama u moru, što predstavlja značajan korak u razvoju ratne artiljerije.

 

 

 


Projekti i saradnja u razvoju podvodnih dronova

Ova pojava se dešava nakon što je pre četiri godine objavljeno da će "Lockheed Martin" izgraditi novu klasu podvodnih dronova "ekstra velikih Manta Rej", nakon što je Pentagon dodelio firmi 12,3 miliona dolara za ovaj projekat. Takođe, lider u globalnoj bezbednosti i vazduhoplovstvu dobio je ugovor da započne prvu fazu programa "Manta Rej" od Agencije za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA). Ova saradnja ima za cilj da iskoristi sposobnost morskih organizama da osete čak i najsitnije poremećaje u svom okruženju kako bi se razvila tehnologija preventivnog otkrivanja čak i najmanjih autonomnih vozila.

 

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading