stela moris
Foto: Profimedia/Profimedia

Stela Asanž kaže za Bi-Bi-Si da nije imala vremena da razgovara o tome šta će njih dvoje uraditi kada on bude oslobođen, ali da je prioritet da Asanž ozdravi jer je već pet godina u, kako je navela, "užasnom stanju", da ponovo bude u dodiru s prirodom i da ima "svoje vreme i privatnost".

Stela Asanž je zatražila pomoć pristalica jer namerava da pokrene hitni fond za oporavak svoga supruga.

- Jednostavno sam ushićena - rekla je Stela, govoreći iz Australije, nakon što je Asanž pristao na sporazum o priznanju krivice, preneo je Rojters.

Stela je istakla da je gotovo neverovatno da će Asanž sutra biti slobodan kada pred sudom na Marijanskim ostrvima potpiše sporazum o priznanju krivice.

Stela Asanž je danas postavila objavu o Asanžovom oslobađanju u unapred snimljenom videu u kojem je izrazila uverenje da je ovaj period njihovih života došao do kraja, objavio je Skaj njuz.

Ona je u objavi na platformi X zahvalila Asanžovim pristalicama na podršci.

- Rečima se ne može izraziti naša ogromna zahvalnost vama – da, vama, koji ste se godinama i godinama mobilisali da ovo ostvarite. Hvala vam - napisala je Stela Asanž u objavi.

Ona je u objavi na zvaničnom nalogu Vikiliksa istakla da je tokom godina zatvaranja i progona njenog supruga formiran "neverovatan pokret" ljudi iz svih sfera života iz celoga sveta koji podržavaju ne samo Džulijana, već ono za šta se on zalaže, a to su istina i pravda.

Stela Asanž je radila kao branilac ljudskih prava i advokat u Istočnom Timoru i Bocvani pre nego što se pridružila Asanžovom pravnom timu u Londonu.

Ona je bila deo pravnog tima osnivača "Vikiliksa" tokom njegovog zatočeništva, nakon što se pridružila 2011. godine da bi sprečila njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad, koje su kasnije odbačene.

Njihova profesionalna veza prerasla je u ličnu i do 2015. godine započeli su romantičnu vezu dok je Džulijan bio u egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu. Napravili su decu, a on je gledao prenos iz prorodilišta kada su mu se oba sina rađala.

"Vikiliks" je danas saopštio da je Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading