radoje zvicer
Foto: Printscreen/Printscreen
radoje zvicer

Printscreen

 

List navodi kako je španska policija došla do podataka da je Balkanski kartel napravio pakt sa italijanskom N’drangetom za prebacivanje kokaina iz Južne Amerike u Evropu, preko španske teritorije, gde su uspostavljene logističke baze. 

Kao akteri navedeni su Radoje Zvicer, italijanski državljanin Lućano Kamporezi i Kristijan Palić, hrvatski državljanin koji je ranije uhapšen u Turskoj.  

Kamporezi je već na meti crnogorskog tužilaštva. Njemu se sudi pred Višim sudom u Podgorici jer ga terete za međunarodni šverc kokaina i organizovani kriminal. U pitanju je sudski proces u slučaju, u medijima poznatom kao “Florida”. 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv ove kriminalne grupe, koju čini 27 članova, zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Optužnica je potvrđena. Pripadnici grupe bili su Italijani, državljani Crne Gore, ali i srpski državljani. 

Pulić je u novembru prošle godine uhapšen u Istanbulu, a turska policija opisala ga je kao jednog od šefova Balkanskog kartela.

Zvicer je u bekstvu od proleća 2021. godine, a protiv njega je u Crnoj Gori, ali i Srbiji, podignuto više optužnica.  

U velikoj operaciji „Jadran“, više evropskih policijskih agencija uhapsile su 40 osoba i zaplenile osam tona kokaina u policijskoj akciji koja je trajala gotovo četiri godine, a meta joj je bila kriminalna mreža koja je krijumčarila velike količine droge iz Južne Amerike u Evropu preko zapadne Afrike i Kanarskih ostrva. Sve to je obelodanjeno pre desetak dana.

Španska policija sprovela je akciju baš pod kodnim imenom operacija „Jadran“, a u njoj je, osim zaplenjene droge, oduzeto 12,5 miliona evra u gotovini u različitim zemljama Evrope, dok je u Srbiji zamrznuto više od 50 miliona evra za koje se sumnja da su stečeni švercom droge. Time je, kako tvrdi španska policija, potpuno onesposobljen jedna od najvećih grupa za šverc droge u Evropu – Balkanski kartel.

Dugotrajnu istragu, koju je predvodila španska Civilna garda i koordinisala Europolova Operativna radna grupa, otkrila je da je Balkanski kartel, koji je umešan u ovaj šverc droge, koristio logističke centre u zapadnoj Africi i na Kanarima za dopremanje kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u zemlje EU.

Po dolasku u Evropu, droga je bila distribuirana preko centara kartela u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji, objavio je Europol, koji dodaje da se vođe te organizacije kriju u Turskoj i Dubaiju.

„Odatle su upravljali centrima za kontrolu i komandovanje kriminalne mreže. Istraga o ovoj mreži otkrila je značajnu pretnju – sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno rasporede kriminalne saradnike na lokacije kako bi olakšali svoje operacije trgovine drogom velikih razmera“, navode iz Europola.

U akciji Evropola učestvovale su policije devet država, Srbije, Hrvatske, Brazila, Belgije, Nemačke, Italije, Španije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Istraga o ovom balkanskom kartelu bila je dugotrajna i složena, a španska Civilna garda uključila se 2020. godine, kada su njeni pripadnici presreli jedrilicu koja je pod hrvatskom zastavom plovila ka Kanarskim ostrvima i u njoj je nađena tona kokaina. Španska policija utvrdila je kako je ta jedrilica korišćena da se kokain prebaci na kopno sa teretnog broda sa kog je preuzeta u Gvinejskom zalivu kod obale Afrike.

Španska policija otkrila je šifrovanu komunikaciju na uređajima trojice uhapšenih sa jedrilice, pa je utvrđeno da je isti kartel pod istragom Evropola.

Bonus video:

 

@alo_portal Stanarka zgrade u kojoj je godinama bila zatočena devojčica, otkrila je detalje o zvukovima koji su dolazili iz stana. Ona je navela da tek sada povezuje krike koje su stanari povremeno čuli i novu ženu koju su povremeno viđali. Ceo intervju možete pročitati klikom na link u opisu profila 📲 #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #zatocena #fypシ #fyp #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading