nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy


Načelnik komiteta za odbranu Državne dume, Andrej Kartapolov, izjavio je da bi Rusija mogla da promeni svoju nuklearnu doktrinu ukoliko se povećaju izazovi i pretnje. Ova izjava dolazi nakon što je predsednik Rusije, Vladimir Putin, takođe spomenuo mogućnost promene nuklearne doktrine, ukazujući na smanjenje praga za upotrebu nuklearnog oružja od strane neprijatelja.


Kartapolov ističe da će eventualne promene u nuklearnoj doktrini zavisiti od vojno-političke situacije koja se bude odvijala oko Rusije. On naglašava da doktrina odražava reakciju zemlje na dešavanja u njenom okruženju, te da će se eventualne izmene razmatrati u skladu sa promenama u međunarodnim odnosima.


Vladimir Putin je izrazio zabrinutost zbog napora neprijatelja da snizi prag za upotrebu nuklearnog oružja, ističući da se na Zapadu razvijaju eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage. Ova zabrinutost dodatno naglašava potrebu za pažljivim razmatranjem eventualnih izmena u nuklearnoj doktrini Rusije.


Ruska Federacija se trenutno rukovodi ukazom predsednika Putina o "Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja". U ovom dokumentu jasno su navedeni uslovi pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje. To uključuje situacije poput lansiranja balističkih raketa ka teritoriji Rusije ili njenih saveznika, upotrebe nuklearnog or drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika, kao i agresiju na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje države.

RT Balkan

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading