RUSKI HAKERI TRAŽE 40 MILIONA FUNTI ZA OTKUP PODATAKA NHS-a! Više od 1.100 operacija odloženo u Londonu
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Grupa, pod nazivom "Kilin", preuzela je odgovornost za sajber napad na kompjuterske sisteme koje održava kompanija "Sinovis", pružajući usluge bolnicama i ordinacijama opšte prakse u Londonu.

Više od 1.100 operacija odloženo je kao rezultat napada koji je izveden 3. juna, zbog čega se tri velike londonske bolnice muče da obrade analize krvi, urina i tkiva.

Masovno otkazivanje i odlaganje medicinskih procedura

Doktor Kris Streder, medicinski direktor NHS u Londonu, rekao je da je došlo do "smanjenja broja procedura koje se odlažu", ali i da je sajber napad imao značajan uticaj na usluge NHS u jugoistočnom delu Londona.

- Pacijenti bi trebalo da pristupe uslugama na normalan način pozivanjem 999 u hitnim slučajevima, a da na drugi način koriste NHS 111 preko NHS aplikacije, na mreži ili na telefonu. Takođe, bi trebalo da dolaze na preglede osim ako im sa klinike ne kažu drugačije - rekao je on.

Istraga u toku

Veruje se da je grupa "Kilin", za koju se, kako tvrdi britanski list, smatra da ima veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zapretila da ce objaviti podatke ukradene prilikom sajber napada.

Kiran Martin, šef nacionalnog centra za sajber bezbednost, izjavio je ranije da izgleda da "Kilin" stoji iza napada, mada je sajt, na kojoj grupa navodi svoje navodne žrtve, nestao sa interneta u danima nakon hakovanja.

"Definicija najgoreg od čovečanstva"

Majka trogodišnjakinje čiji bubrezi ne rade i koja zavisi od dijalize rekla je da je lečenje njene ćerke prekinuto zbog napada.

- Oni direktno napadaju i ciljaju bebe i malu decu u dečjoj bolnici Evelina. Ta bolnica je definicija onoga što je najbolje od čovečanstva, a ono što oni hakeri rade je definicija najgoreg od čovečanstva - ispričala je majka devojčice Eme za "Bi-Bi-Si".

Grupa "Kilin" se prvi put pojavila 2022. godine, dok se navodi da je odgovorna za 29 napada na sisteme širom sveta ove godine, prema istraživanju kompanije "Comparitech".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading