Solarna deca
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Braća Abdul Rašid i Šoaib Ahmed iz Pakistana, postali su poznati u javnosti kao "solarna deca" zbog misteriozne bolesti koja ih muči od rođenja. Njih dvojica vode normalan život tokom dana, ali postaju paralizovani onda kada sunce zađe. Ova neobična bolest sprečava ih da sami jedu, piju ili idu u toalet, što predstavlja pravu agoniju za njih i njihovu porodicu.

"Solarna deca" - nadanje roditelja i čuđenje komšija

Njihov otac, Mohamed Hašim, izrazio je nadu da će njegova deca uskoro moći da hodaju noću, dok komšije već počinju da ih nazivaju "solarna deca". Kamere su zabeležile neverovatnu transformaciju ove braće kada sunce zađe, izazivajući sveopšte čuđenje među ljudima.



Kako sunce zalazi, dečaci imaju sve veće poteškoće u kretanju i kontrolisanju udova, sve dok sunce potpuno ne zađe, a dečaci budu odneti u krevete. Hašim ima šestoro dece, od kojih troje nosi misterioznu bolest, dok su dve ćerke i četvrti dečak potpuno zdravi. Ni sa 300 različitih testova, lekari do sada nisu uspeli da pronađu rešenje ili objašnjenje za ovu bolest.

Preokret - otkriće Pakistanskog instituta medicinskih nauka

Nakon što su mediji rasvetlili slučaj "Solarnih dece", Pakistanski institut medicinskih nauka (PIMS) u Islamabadu ponudio je da plati istraživanje za lečenje mališana. Otkriveno je da sunčevo zračenje izaziva abnormalno oslobađanje dopamina u njihovim telima tokom dana, što dovodi do njihove paralize kada padne mrak. Lekari su im prepisali tablete dopamina, savetujući deci da uzimaju veće doze noću i manje tokom dana. Ovo otkriće predstavlja preokret u njihovim životima, jer su braća i sestre počeli da vraćaju svoje zdravlje i vitalnost uz pomoć ovog tretmana.
Solarna deca

printsrkin/jutjub

 

 


Zdravstveni problemi i nada za budućnost

Iako zvanično rešenje njihovog zdravstvenog problema još uvek nije pronađeno, tablete dopamina su im značajno olakšale život. Porodica se nada da će se dalja istraživanja i napredak medicinske nauke dovesti do potpunog izlečenja "solarnih dece" i omogućiti im normalan život bez agonije koja ih prati svakog dana.

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading