Zapaljen ruski brod
Foto: Printscreen/Printscreen


Vladimir Putin je poslao ruski špijunski brod u Nemačku u zastrašujućem pokušaju prisluškivanja. Brod za nadzor "Vasily Tatishchev" navodno je primećen u Baltičkom moru između Fehmarna i Kiel fari, tik izvan nemačkih i danskih teritorijalnih voda.

Prvobitno stacioniran u Kalinjingradu, špijunski brod pratio je jedinice NATO vežbe Baltičke operacije, prenosi Bild pozivajući se na izvore u Kieler Nachrichten.

Brod za nadzor prošao je pored Rugena i Rostocka do Kila u sredu - ali savezna policija preduzima akciju samo ako se uđe na nemačku ili dansku teritoriju. Portparol Direkcije savezne policije Bad Bramstedt objasnio je: "Povrede pomorskih propisa do sada nisu identifikovane. Špijunski brod izgrađen je u Poljskoj između 1985. i 1988. godine, izveštava ta agencija. Komisioniran je 1988. godine i jedan je od dva broda ove vrste u Baltičkom moru. Priroda operacija broda i dalje je nepoznata - ali Moskva ima tehnologiju za lociranje signala mobilnih telefona i čak prisluškivanje nešifrovanih telefonskih poziva.


Slične pretnje u Baltičkom moru su u porastu, pri čemu je najnoviji napad uticao na ključne satelitske navigacione sisteme. Portparol Saveznog ministarstva odbrane je rekao: "Trenutni poremećaji su najverovatnije ruskog porekla i zasnovani su na smetnjama u elektromagnetnom spektru, koje potiču, između ostalog, iz oblasti Kalinjingrada."

Ruski brodovi u blizini evropskih voda

Ovo nije prvi put da je ruski brod primećen u blizini evropskih voda. Prošle godine, na Admiralu Vladimirskom primećen je naoružani čuvar, sumnjičen za pripremu sabotaže snabdevanja električnom energijom u Velikoj Britaniji i presecanje internet kablova. Rusija tvrdi da je brod naučno istraživački, ali već duže vreme se sumnja da se koristi za špijunažu. Takođe, 2021. godine, ruski špijunski brod Yantar uhvaćen je u lutanju iznad glavnih podvodnih kablova uz obalu Irske. Brod je bio iznad barem jednog komercijalnog podmorskog kabla i viđen je kako ziguezaga kroz mora severno od Mayoa i Donegala u očiglednoj potrazi za još.

(The Sun)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading