Tajni agent
Foto: Shutterstock/Shutterstock


Slovenačka obaveštajna služba prošle godine izvela je spektakularnu protivobaveštajnu operaciju, kojom je uspešno razbila rusko špijunsko gnezdo u Ljubljani. Uhapšena su dvoje ruskih ilegalnih državljana koji su sedam godina uspešno gradili špijunsku masku kao prosečan par preduzetnika u Sloveniji. Međutim, nedavno se otkrilo da je istovremeno jedan ruski špijun uspeo neprimećeno da deluje u Sloveniji, predstavljajući se kao novinar jedne ruske novinske agencije.

Ruski špijun u novinarskoj koži

Ivan Popov, ruski špijun koji se predstavljao kao novinar, stigao je u Sloveniju 2018. godine tokom vanrednih izbora, a prošle godine je prešao u Austriju. Njegovo delovanje kao obaveštajca ruske obaveštajne službe SVR, zadužene za delovanje u inostranstvu, raskrinkao je nedeljnik Falter. Austrijske bezbednosne službe takođe su proverile Popova i kada je pokušao da se akredituje za konferenciju za novinare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Beču, nakon čega mu je oduzeta akreditacija i dozvola boravka, te mu je naređeno da napusti Austriju.

"Radilo se o rutinskom intervjuu, a Popov je bio akreditovan kao novinar. I vi ste novinari i za vas ne znamo ko ste i odakle ste, odnosno kakve su vam druge namere", objašnjavao je Šarec slovenačkoj novinskoj agenciji STA povodom neugodnog otkrića. Kako je kazao, u međuvremenu se geopolitička situacija u Europi u odnosu na Rusiju bitno promenila, zbog čega danas do takvog intervjua uopšte ne bi došlo, kao ni do službene poseta ruskoj prestonici.


Bliski odnos s političkim vrhom

Prema pisanju Dnevnika, Popov je postupno uspeo da se približi slovenačkom političkom vrhu, čak uspevajući da napravi opširan intervju s tadašnjim slovenačkim premijerom i aktuelnim ministrom odbrane Marjanom Šarecom, uoči njegove posete Rusiji. Šarec je objasnio da je intervju s ruskim novinarom bio uobičajena praksa uoči posete Rusiji, tvrdeći da se ne seća sadržaja samog intervjua.

(Vecernji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading