ZAPADU KLECAJU KOLENA NA POMEN PUTINOVOG NUKLEARNOG ORUŽJA! Uplašili se, pa promenili ploču: Spremni na pregovore sa Rusijim po pitanju rizika!
Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su voljne da razgovaraju sa Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja, a da pritom ne povezuju te razgovore sa sukobom u Ukrajini, izjavio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za Sputnjik, reagujući na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućim izmenama nuklearne doktrine Rusije.

- Ostajemo otvoreni za razgovor sa Rusijom u vezi nuklearnih rizika i kontrole naoružanja - potvrdio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da Bela kuća nikada nije povezivala ove razgovore sa sukobom u Ukrajini. Takođe je istakao da su SAD spremne da pregovaraju sa Rusijom ne samo o nuklearnim rizicima, već i o novom sporazumu koji bi nasledio rusko-američki Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i da su "više puta izrazili spremnost za to".

Međutim, kako navode iz Bele kuće, predlozi Vašingtona su odbijeni zbog kontinuirane podrške koju Amerika pruža Ukrajini.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu, razmatrajući mogućnost snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema Putinovim rečima, postoje nuklearne eksplozivne naprave ultramale snage, a u stručnim krugovima na Zapadu se raspravlja o ideji da bi takvo oružje moglo biti korišćeno bez većih posledica.

Takođe, ranije je objavljeno da Sjedinjene Američke Države obnavljaju svoj nuklearni arsenal koji je raspoređen u pet evropskih zemalja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading