Belouška
Foto: Printscreen/Printscreen

Direktor ZOO-a Zagreb Ivan Cizelj, koji je dugogodišnji kustos zmija u toj ustanovi, kaže da je snimak napravljen iz daljine i da je lošeg kvaliteta, pa ne može biti potpuno siguran o kojoj se zmiji radi.

- Zaista nisam 100 posto siguran, ali čini mi se da je ovo pre belouška nego smuk. Obe vrste mogu biti prilično velike, ali smuk nije toliko taman - smatra Cizelj.

Belica je neotrovna zmija koja naseljava područje od centralne i južne Evrope, preko obala Crnog mora i Kavkaza do severa Irana. Uglavnom naraste do 140 centimetara, ali ima i mnogo većih primeraka. U ovo doba godine se pare, a zanimljivo je da im se mladi iz jaja izlegu posle dva meseca.

Ova vrsta zmija se uglavnom kreće na mestima gde ima dovoljno biljnog pokrivača ili kamenja da ostane neprimećena i može brzo da pobegne u sklonište. Njena glavna skrovišta su pukotine u zemlji, rupe ispod kamenja, ruševine, daske... Najaktivnija je u ranim jutarnjim i popodnevnim satima, a tokom toplih leta aktivna je noću.

Dobro se penje, pa se često viđa na drveću i žbunju. Na napadača reaguje tako što beži do drveta ili žbunja ili zauzima preteću pozu, pomera rep i ispušta tečnost neprijatnog mirisa. Hiberniraju četiri do šest meseci, uglavnom između oktobra i marta.

Njihovi prirodni neprijatelji, osim ljudi, su mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune i jazavci. Hrani se sitnim glodarima, pticama, slepim miševima... Može da živi od 25 do 30 godina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading