epa
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Francuska raznatra da masovno smanji svoje vojno prisustvo u Africi, dok Rusija jača svoj uticaj u ovom regionu, piše nemački list Berliner cajtung .

- Istorijsko smanjenje francuskog vojnog prisustva na afričkom kontinentu je na pomolu. Pariz planira da smanji svoj vojni kontingent u zapadnoj i centralnoj Africi na nekoliko stotina ljudi ... To će se dogoditi kao deo „obnovljenog” i „uzdržanijeg“ partnerstva koje je najavio predsednik Francuske Emanuel Makron nakon gorkih neuspeha u zemljama Sahela - navodi se u materijalu.

Autor članka napominje da su zapadne zemlje u opasnosti od daljeg gubitka uticaja u Africi. On elaborira da je od 2020. godine u regionu bilo više državnih udara, uključujući u Maliju, Gvineji, Čadu , Sudanu , Burkini Faso , Nigeru i Gabonu.

- Ove okolnosti dale su Moskvi priliku da ojača svoje vojno i ekonomsko prisustvo u Nigeru, Maliju i Burkini Faso - navodi se u članku.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa učesnicima Svetskog omladinskog festivala, saopštio je da niko od lidera afričkih zemalja direktno nije tražio ništa od Rusije, ali je Moskva spremna da pomogne, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading