Godišnjica
Foto: AP/Virginia Mayo (STF)

Rumunski predsednik Klaus Johanis nedavno je povukao svoju kandidaturu za generalnog sekretara NATO, čime je otvorio put holandskom premijeru Marku Ruteu da preuzme tu funkciju. Holandski premijer je dugo bio smatran favoritom za ovu poziciju, a sada se očekuje da formalno preuzme ulogu generalnog sekretara NATO. Jens Stoltenberg, trenutni generalni sekretar NATO, nedavno je pružio podršku Ruteu kao kandidatu za tu funkciju, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

 

 


Rute kao naslednik Stoltenberga

 

 


Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom izrazio podršku holandskom premijeru Ruteu kao svog naslednika. Trenutno je 29 zemalja članica NATO podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji. Stoltenberg je istakao da nije na njemu da bira svog naslednika, ali je istakao da Rute poseduje obilje iskustva kao premijer, te da je stoga vrlo jak kandidat za ovu poziciju.

 

 


Podrška Ruteu od strane zemalja članica

 

 


Slovačka i Mađarska nedavno su pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, pridružujući se ostalim zemljama članicama NATO u podršci holandskom premijeru. Ova podrška Ruteu kao potencijalnom generalnom sekretaru NATO od strane različitih zemalja članica nagoveštava široku podršku koju uživa među članicama Alijanse.

(Politiko)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading