Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP


Nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Vijetnamu, usledilo je otkrivanje istorijskog sporazuma između Rusije i Severne Koreje. "Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" obnavlja međusobni vojni savez iz 1960-ih, potvrđujući njihovu obavezu da pruže odmah vojnu pomoć jedno drugom u slučaju vojnog napada ili ratne situacije. Ovaj značajan potez izazvao je zabrinutost u Japanu, Južnoj Koreji i NATO-u, s obzirom na strahovanja od ujedinjenja autoritarnih vlasti i mogućih posledica po međunarodnu bezbednost.

Četvrti član sporazuma eksplicitno navodi da u slučaju da jedna strana bude suočena s vojnim napadom i bude u ratnom stanju, druga strana će upotrebiti sve raspoložive metode za pružanje vojne i drugih vrsta pomoći u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija i zakonima svake zemlje. Ova klauzula naglašava dubinu obaveze između Rusije i Severne Koreje, posebno u svetlu spoljnih pretnji.


Ovaj pakt izazvao je zabrinutost u Vašingtonu i Seulu, posebno u vezi sa produbljivanjem vojnih veza između Rusije i Severne Koreje i mogućim kršenjem međunarodnog prava zbog navodne trgovine oružjem od strane Rusije u Ukrajini. Uprkos negacijama Rusije i Severne Koreje, ukrajinski zvaničnici tvrde da su pronašli ostatke severnokorejskih projektila u svojoj zemlji. Ovi događaji se odvijaju dok se i Rusija i Severna Koreja suočavaju sa sve većom međunarodnom izolacijom, što postavlja pitanja o širim geopolitičkim implikacijama njihovog partnerstva.


Uticaj sporazuma na sukob Rusije sa Ukrajinom ostaje nejasan, s obzirom da je počeo invazijom u februaru 2022. godine. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sve više su zabrinuti zbog mogućnosti podrške Rusije Severnoj Koreji, jedinoj zemlji koja je testirala nuklearno oružje u 21. veku. Tekst sporazuma takođe uključuje odredbe koje zabranjuju bilo kojoj strani da potpiše sporazum sa trećom zemljom koji bi podrivao interese druge strane, odražavajući zajedničku obavezu međusobnog suvereniteta i bezbednosti.


Japan je izrazio "ozbiljne zabrinutosti" zbog Putinovog obećanja da ne isključuje saradnju sa Pjongjangom u oblasti vojne tehnologije, dok je Južna Koreja izrazila razočaranje zbog obećanja sporazuma o "saradnji u vojnoj tehnologiji", što bi moglo kršiti rezolucije Saveta bezbednosti UN-a o programima oružja Severne Koreje. Ukrajinski zvaničnici su kritikovali Rusiju, stalnog člana Saveta bezbednosti UN-a, zbog dozvoljavanja "najbesramnijeg poništavanja" svih sankcija nametnutih Severnoj Koreji kako bi se zaustavio njen razvoj oružja.


Osim odbrambenih aspekata, sporazum predviđa saradnju u oblasti nuklearne energije, istraživanja svemira, hrane i energetske bezbednosti. Ovo odražava sveobuhvatno partnerstvo koje se proteže izvan vojne saradnje na različite strateške i razvojne oblasti.

(24sata)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading