grčka
Foto: Printscreen/Printscreen


Kupovina stana u inostranstvu može biti ispunjenje sna, ali za mnoge strane državljane, uključujući i Srbe, to može postati noćna mora ako nisu dovoljno dobro informisani o procedurama i rizicima. Katarina, Srpkinja koja već godinama živi u severnom delu Grčke, ističe da je neophodno imati advokata prilikom ovakvih transakcija, kako bi se izbegle prevare koje su u poslednje vreme postale učestale.


Prva obaveza prilikom odabira nekretnine je plaćanje rezervacije objekta, čija visina zavisi od cene nekretnine. Nakon toga, uz pomoć advokata, vrši se provera vlasništva i završavaju neophodne procedure kako bi se osiguralo da je nekretnina legalna i da kupac neće biti prevaren.


Marija iz Nikitija je podelila svoje iskustvo o tome kako kupovina nekretnine može krenuti "po zlu". Ona je svedočila o situaciji gde su kupci platili depozit za kuću koju su želeli da kupe, ali se na pola puta u priču uključila treća osoba koja je osporila prodaju. Ovakvi neraščišćeni porodični odnosi mogu dodatno zakomplikovati proces kupovine nekretnine.

- Naše komšije su 2019. godine odlučile da prodaju kuću, nakon što su im roditelji preminuli. Bračni par iz Švedske je želeo da je kupi, platili depozit i šta je još bilo od papira, nisam sigurna, ali se negde na pola puta u priču uključila njihova najstarija sestra, koja godinama živi u Holandiji. Ona je odlučila da ne želi da se prodaje kuća, a kako su posle smrti roditelja sva deca naslednici sve je palo u vodu - prisetila se ona dodavši da misli kako se još "povlače po sudovima" zbog toga.


Neproverene advokatske kancelarije i agencije za prodaju nekretnina takođe predstavljaju rizik za kupce. U prošlosti su zabeleženi slučajevi gde su nekretnine izdate više puta različitim kupcima, što je dovelo do hapšenja osumnjičenih zbog prevare. Upravo zbog ovakvih rizika, kupovina preko agencije smatra se najsigurnijom opcijom.

- Cena zavisi od toga gde se nalazi stan, kreće se od 850 evra po kvadratu, pa ide i do 3.000 evra. Naravno, Halkidiki je skuplji od Paralije, ali jefriniji od Atine, tako da sve zavisi isključivo od lokacije - izjavila je ona i dodala da naši državljani kupuju dosta, a zahteva ima različitih - da je blizu mora, da je prostrano, neki traže i dvorište.

Iako Grčka može biti primamljiva destinacija za kupovinu nekretnina, potencijalni kupci trebalo bi da budu dobro informisani o procedurama, da angažuju proverenog advokata i da razmotre mogućnost kupovine preko agencije kako bi izbegli potencijalne prepreke i prevare. Kupovina nekretnina u inostranstvu može biti ostvarenje sna, ali samo uz pažljivo planiranje i informisanje.

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading