UPOZORENJE ZA SVE KOJI PUTUJU U GRČKU! Najezda otrovnih riba, kriju se u pesku!
Foto: Alo/RINA


Kada se odlučite za letovanje u Grčkoj, sigurno ne očekujete da ćete se susresti sa opasnostima ispod površine mora. Međutim, osim meduza i vlasulja, tu su i ježevi i riba zvana Dragon fish, koji mogu predstavljati rizik po bezbednost kupača.


Ježevi su morske životinje koje se često mogu naći u toplim čistim morima, posebno u plićacima i senovitim mestima. Njihove bodlje mogu izazvati neprijatne povrede, a uklanjanje istih može biti bolno i komplikovano. Preporučuje se da kupači budu oprezni i koriste obuću za vodu kako bi izbegli neželjeni susret sa ježevima.

Ukoliko ipak dođe do uboda, važno je znati pravilno postupiti. Dermatolog Vesna Lamer savetuje da se prvo potraži pomoć doktora ukoliko je to moguće, kako bi se bodlje stručno izvadile. U suprotnom, neophodno je pažljivo izvaditi bodlje koristeći sredstva za prvu pomoć.


Riba Dragon fish, poznata i kao Morski pauk, predstavlja još jedan izazov za kupače u grčkim vodama. Ova riba, sakrivena u pesku, može izazvati bolne ubode svojim otrovnim bodljama, a simptomi mogu uključivati jak bol, nesvesticu, povraćanje i povišenu temperaturu.

Dermatolog Ivana Janković ističe važnost brze medicinske intervencije u slučaju uboda ove ribe. Takođe, preporučuje se da se mesto uboda stavi u vruću vodu ili vruć pesak, jer je otrov termolabilan i ova metoda može pomoći u smanjenju bola.

"Kada vas ova riba ubode ili nagazite na nju, prvo se javlja jak bol, koji može trajati satima, a moguća je i nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura, Zato ukoliko neko oseti jaku bol mora otići odmah kod lekara, gde će dobiti injekciju od koje će se bol umanjiti. Mesto uboda će oteći i to može trajati i nekoliko dana, ali postoji mast koja se maže i sve se brzo vraća na svoje mesto. Ukoliko se osoba koju je ubola Dragon fish ili Morski pauk ne nalazi u blizini bolnice ili ambulante, mesto uboda treba staviti u vruću vodu ili vruć pesak jer je otrov je termolabilan i bol će nakon nekog vremena prestati. Nakon toga se obavezno mora obratiti lekaru". Zbog ovakvih stvari razmislite o kupovini patika za vodu, posebno ako imate decu.


(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading