marin le pen
Foto: Printscreen/YouTube/ Marine Le Pen

Briselski sajt Politiko objavio je podatke koji ukazuju da je stranka Nacionalno okupljanje, koja pobedila na evropskim izborima, u završnici nacionalne kampanje počela da napušta prorusku odbrambenu agendu koju godinama zastupa.

Navodi se da je ta stranka, na čijem čelu je mladi Žordan Bardela iako je njeno najistaknutije lice i dalje dugogodišnja predsednica Marin le Pen, tiho uklonila sa svog sajta delove teksta koji se odnosi na odbrambenu politiku Nacionalnog okupljanja.

Konkretno su izbrisani pasusi u kojima se predlaže jačanje diplomatskih odnosa Francuske sa Rusijom, obustavljanje projekata koji promovišu saradnju sa Nemačkom i francusko napuštanje integrisane vojne komande NATO.

Politiko navodi da, pošto se očekuje da stranka Le Pen i Bardele osvoji veliki broj poslanika u budućem sazivu parlamenta, što otvara vrata ulasku Nacionalnog okupljanja u vladu, oni nastoje da osnaže svoj kredibilitet na međunarodnoj sceni pre nego što Francuzi izađu na birališta u prvom krugu izb izbora 30. juna. za kojim sledi i drugi krug 7. jula.

Izbirisani delovi teksta sa sajta Nacionalnog okupljanja bili su stranačkog manifesta iz kampanje koju je Le Pen vodila za predsedničke izbore 2022, izgubivši na kraju od Emanuela Makrona.

Manifest se sastojao iz 17 tematskih delova koji su se odnosili na različita područja stranačke politike.

Na sajtu Nacionalnog okupljanja i dalje stoji 16 tematskih celina, a uklonjena je samo ona koja se tiče odbrane i to negde nakon 11. juna, dakle nekoliko dana nakon izbora za Evropski parlament.

Celokupni manifest i dalje je dostupan onlajn na sajtu koji više nije povezan sa Nacionalnim okupljanjem.

U izbrisanom delu tog mafesta nalazili su se stranački planovi za distanciranje Francuske od Vašingtona, uz istovremeno nastojanje ka približavanju Moskvi.

Istog meseca je Bardela, lider stranke i zvezda u usponu francuske političke scene, kazao briselskom sajtu da bi trebalo sačekati kraj rata u Ukrajini pa onda donositi odluku o francuskom napuštanju integrisane vojne komande NATO.

Bardela je viđen za novog premijera Francuske ukoliko Nacionalno okupljanje pobedi na vanrednim izborima.

Bonus video:

 

@alo_portal Čeda se slomio pa zaplakao na pomen Jelene! Celu emisiju “U RINGU” sa Čedomirom Jovanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #cedajovanovic #cedomirjovanovic #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ Sad - Ewine Goelt

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading