Hamas
Foto: AP/Majdi Mohammed (STF)

Hezbolah je upozorio da će ako izbije širi sukob sa Izraelom voditi rat bez pravila i bez granica. Serija eksplozija zatresla je naselja sa obe strane izraelsko-libanske granice. Grčka predlaže da EU privremeno prihvati decu pogođenu ratom u Gazi. 

Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, izneo je danas tvrdnje o novom oružju i obaveštajnim sposobnostima ove militantne organizacije. Prema njegovim rečima, ovo oružje bi moglo biti od ključnog značaja u slučaju sveopšteg rata, omogućavajući Hezbolahu da gađa mete duboko unutar teritorije Izraela. Nasralah je odlučio da zadrži tajnovitost oko specifičnosti novog oružja, ističući da će se ono otkriti tek kada dođe do aktivnog sukoba na terenu.


U oktobru prošle godine, Hezbolah je prvi put koristio protiv izraelske letelice domaće bespilotne letelice, kao i rakete zemlja-vazduh. Ovo predstavlja značajan korak u razvoju vojne tehnologije ove organizacije, a Nasralah ističe da poseduju još mnogo snimaka koji ukazuju na mogućnost napada na duboke lokacije unutar Izraela.


Šef izraelske vojske, general-potpukovnik Herci Halevi, izrazio je svest o sposobnostima Hezbolaha, ali je istakao da Izrael ima rešenja za ove pretnje. Takođe, izraelska vojska je saopštila da je "odobrila i potvrdila" planove za ofanzivu na Liban, ali da konačna odluka o pokretanju takve operacije mora doći od političkog rukovodstva.

Međunarodni napori za deeskalaciju

Viši savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena, Amos Hohštajn, sastao se sa zvaničnicima u Libanu i Izraelu u nastojanju da deeskalira tenzije. On je naglasio ozbiljnost situacije i istakao hitnost pronalaženja diplomatskog rešenja radi sprečavanja širenja sukoba.


Nasralah je upozorio da bi širi rat sa Libanom imao regionalne implikacije, te da će Hezbolah napasti svaku zemlju u regionu koja podržava Izrael, uključujući i Kipar, koji je ugostio izraelske snage na vojnim vežbama.

IDF: Iz Libana lansirano 15 raketa na Kirijat Šmonu; Izrael objavio snimak napada na Hezbolah

Oko 15 raketa lansirano je iz Libana na oblast Kirijat Šmona, saopštava vojska Izraela, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, prenosi Tajms of Izrael.

IDF kaže da je neke od raketa presrela protivvazduhoplovna odbrana i da je artiljerijom granatirala mesta lansiranja, navodi se da su neke od raketa izazvale materijalnu štetu i izazvale požare, saopštile su vlasti Izraela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading