Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/X/MANNIEFABIAN

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Izraelska vojska (IDF) granatirala je grad Gazu i šatorski grad El Mavasi, stradalo je najmanje sedam Palestinaca, a na desetine je ranjeno. 

Akcije IDF-a i na jugu paslestinske enklave. Izraelski tenkovi potpomognuti ratnim avionima i dronovima napredovali su dublje u zapadni deo grada Rafa. 

Devet Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu dok su čekali kamione sa humanitarnom pomoći koja dolazi preko prelaza Kerem Šalom.

Kraj bloga

Netanjahu: Nećemo napustiti Pojas Gaze sve dok se oteti Izraelci ne vrate kućama

Obraćajući se članovima porodica preostalih izraelskih zatvorenika koji se drže u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da njihove snage "neće napustiti Pojas Gaze dok svi oteti ne budu oslobođeni i vraćeni u svoju zemlju", javlja Radio Izraelske vojske.

Netanjahu je ponovio da će Izrael "eliminisati Hamasove vojne i vladine sposobnosti".

Stano: Pretnja Kipru je pretnja Evropskoj uniji

Portparol Evropske unije Peter Stano, poručio je da će EU stajati iza svoje države članice Kipra uprkos pretnjama Hezbolaha.

Njegova izjava usledile je nakon što je vođa libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah, zapretio da će Kipar postati deo rata između Libana i izraelske vojske ako dopusti izraelskim ratnim avionima da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vežbe.

Napetosti na libansko-izraelskoj granici su visoke jer je Izrael ove sedmice saopštio da je odobrio operativne planove za eskalaciju svoje vojne akcije protiv Hezbollaha, s kojim je razmenjuje vatru gotovo svakodnevno otkako je u oktobru izbio rat u Pojasu Gaze.

Bela kuća: Izjave Netanjahua o oružju koje SAD isporučuje Izraelu su netačne


Bela kuća je danas saopštila da su izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o oružju koje SAD isporučuje Izraelu "netačne".

"Bilo je u najmanju ruku zbunjujuće, svakako razočaravajuće, posebno imajući u vidu da nijedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od pretnje koju predstavlja Hamas", rekao je novinarima portparol Bele kuće Džon Kirbi, preneo je Rojters.

Netanjahu je u utorak izjavio da je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu rekao da je "nezamislivo" da je Vašington u poslednjih nekoliko meseci "zadržavao oružje i municiju" namenjenu Izraelu.
 

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšena tri Palestinca

Izraelska vojska uhapsila je trojicu Palestinaca u pokrajini Hebron na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Vafa.

U Hebronu je ponovo uhapšen univerzitetski profesor, samo nekoliko dana nakon što je oslobođen.

Drugi Palestinac je uhapšen u obližnjem gradu Beit Umaru, a treći u gradu Dura. 

Izraelske snage takođe su izvršile raciju u Dženinu i tamošnjem izbegličkom kampu, što je rezultiralo oružanim sukobima sa palestinskim naoružanim grupama, izvestila je Vafa.

Netanjahu osudio izjavu portparola izraelske vojske da se Hamas ne može uništiti

Kabinet izraelskog premijera  Benjamina Netanjahua osudio je izjave portparola izraelske vojske Danijela Hagarija o tome da se ideologija i ideja pokreta Hamas ne može uništiti.

Portparol vojske Danijel Hagari juče je izjavio da je priča o uništenju Hamasa "bacanje prašine u oči javnosti", pošto se njihova ideologija ne može uništiti.

Brigadni general Hagari je u intervjuu za izraelski Kanal 13 izjavio da "izraelska vlada mora naći alternativu" Hamasu u pojasu Gaze, jer će u suprotnom ova teroristička organizacija "ostati", preneo je i24njuz.

U odgovoru iz Netanjahuovog kabineta navedeno je da je vlada na čelu sa premijerom definisala kao jedan od ciljeva rata uništenje kapaciteta Hamasovih vojnih i upravljačkih struktura čemu su naravno posvećene i izraelske oružane snage.

Izraelska vojska je kasnije pojasnila da je "posvećena" izvršenju ciljeva koje je iznela vlada, nazvavši uništenje vojnih kapaciteta Hamasa kao I njihove organizacione infrastrukture u Gazi definitivnim vojnim ciljem.

"Portparol oružanih snaga je govorio o uništenju Hamasa kao ideologije i ideje i to je sasvim jasno i eksplicitno stavio do znanja", navedeno je u saopštenju vojske u kojem se dodaje da bilo kakve drugacije tvrdnje predstavljaju izvlačenje iz konteksta.

(RTS, Reuters, Times of Israel) 

Volstrit džornal: Zvaničnici SAD veruju da je živo još pedeset talaca

Američki zvaničnici procenjuju da je od 116 talaca za koje se veruje da ih Hamas još drži u Gazi, samo 50 još živo, piše Volstrit džornal, prenosi Tajms of Izrael.

 

Rojters: Tri osobe poginule u napadima IDF-a u centralnoj Gazi

Izraelske snage su tokom noći napale oblasti u centralnom delu Gaze, ubivši tri osobe i ranivši desetine drugih, prema rečima lekara, dok su tenkovi prodrli dublje u Rafu, rekli su lokalni stanovnici za Rojters.

 

Snage SAD gađale mete pod kontrolom jemenskih Huta

Američka vojska saopštila je da je uništila jednu kopnenu kontrolnu stanicu i jedan komandno-kontrolni čvor u oblasti Jemena pod kontrolom Huta.

U saopštenju, Centralna komanda američke vojske je dodala da su njene snage takođe uništile dva pomorska drona Huta u Crvenom moru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading