ukrajina
Foto: Printscreen/X mreža

Rusi su bili primorani da prave ove glomazne monstrume, tenkove koji su sa svih strana potpuno zaštićen improvizovanim oklopnim pločama, kako bi zaštitili posadu od dronova-kamikaza.

Prvi put su počeli da se pojavljuju na bojnom polju u aprilu.

Snimak dronom u trajanju od 76 sekundi nastao je ubrzo nakon što su Ukrajinci uspeli da zarobe tenk, što se navodno dogodilo juče, nedaleko od Kliščijevke u Donjeckoj oblasti.

Na snimku se vidi i zarobljeni ruski vojnik sa rukama vezanim na leđima. Na trenutak čini se da je pogledao u dron koji je snimao ovu scenu.

Potom je prikazano kako se tenk-kornjača vozi po zemljanom putu. Na tenk je okačena ukrajinska zastava, dok se jedan vojnik vozi na "krovu" vozila.

Na trećem snimku se vidi tenk koji su Ukrajinci odvezli u skladište. Objavljena je i fotografija nasmejanih ukrajinskih vojnika koji poziraju ispred oklopljenog čudovišta, na kojoj se mnogo bolje vide detalji konstrukcije.

Kako se može videti, cev je potpuno "okružena" improvizovanim oklopom, što znači da se celo vozilo mora okrenuti da bi moglo da cilja i otvara vatru. Takođe je mogućnost elevacije i depresije cevi poprilično ograničena.

Iako je teško utvrditi koji ruski tenk se ustvari krije ispod oklopa, najverovatnije je u pitanju T-62.

Rusi su ove tenkove koristili da predvode proboj kroz minska polja i dobro utvrđene ukrajinske položaje. Prve verzije imale su montirane anti-minske plugove. Neki su takođe bili opremljeni generatorima dimnih zavesa kako bi prikrili napredovanje.

Na mnogim primercima su postavljani i uređaji za elektronsko ometanje, kako bi suzbili napade dronova.

Alo.rs/The Warzone

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading