Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Kim Džong Un i Vladimir Putin su, praktično na početku Putinove posete Pjongjangu, potpisali Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje.

- Dokument o sveobuhvatnom savezništvu, koji smo danas potpisali, između ostalog predviđa uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od učesnica – izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin posle susreta s Kim Džong Unom u Pjongjangu.

- Pomenuti sporazum za mene lično ne predstavlja nikakvu drastičnu i nočekivanu novinu kada su u pitanju odnosi Moskve i Pjongjanga - kaže za Alo! vojni komentator Vlade Radulović. - Sporazum je samo potvrda dosadašnje saradnje i potvrda daljeg jačanja i unapređenja - objašnjava Radulović i dodaje da se mogu očekivati dva dalja pravca razvoja odnosa.

- Prvi će verovatno biti nastavak isporuke dodatne količine severnokorejske municije i raketa za potrebe ruske vojske na ukrajinskom frontu. Do sada već postoje jasni dokazi, uključujući i one koje su dostavili posmatrači Ujedinjenih nacija, a koji potvrđuju da je tokom napada na Ukrajinu Rusija koristila i severnokorejske balističke rakete - objašnjava Radulović.

- Drugi, pak, podrazumeva pomoć Rusije u transferu znanja i tehnologija severnokorejskom vojnoindustrijskom kompleksu, naročito kada je u pitanju savremeno naoružanje i vojna oprema, budući da Severna Koreja prilično zaostaje u tom domenu i neophodna joj je pomoć - kaže Radulović za Alo.

CRVENI ALARM U VAŠINGTONU Pakt Moskve i Pjonjanga može da znači samo jednu stvar

Foto: Youtube/Printscreen

 

ZABRINUTOST U VAŠINGTONU I SEULU

I Moskva i Pjongjang su ranije negirali da je DNR Koreja slala vojnu opremu ili municiju Rusiji. Savetnik američke Bele kuće za državnu bezbednost Džon Kirbi je već izrazio zabrinutost „produbljavanjem odnosa između te dve zemlje. Ne samo zbog toga kako će to uticati na narod u Ukrajini, jer znamo da se severnokorejske balističke rakete i dalje koriste za gađanje meta u Ukrajini, nego zato što može imati nekog reciprociteta koji bi uticao na bezbednost Korejskog poluostrva“, objašnjava Džon Kirbi.

Reč je o tome da je u Južnoj Koreji smešteno 28 hiljada američkih vojnika, i da će sada svaki njihov potez imati posebnu težinu, jer se više ne tiče samo Severne Koreje. Dve Koreje su, od obustave neprijateljstava 1953. godine tokom Korejskog rata, i dalje tehnički gledano u ratu. Upravo uoči Putinove posete, vojnici sasevera su otvorili vatru prema stražarima na južnoj strani tzv. Vojne demarkacione linije, koja je verovatno najbolje čuvana granica na svetu.

- Ovo je zaista dokument koji menja sve - izjavio je Vladimir Putin posle potpisivanja sporazuma, uoči kojeg je iz Seula stiglo upozorenje.

- Upozorili smo Rusiju da ne prelazi izvesnu liniju – izjavio je direktor kancelarije za državnu bzbednost Južne Koreje, Čang Ho Đin, u intervjuu za Jonhap TV. - Temeljno ćemo analizirati rezultate Putinove posete - dodaje Čang, uz napomenu da bi „Rusija trebalo da dva puta razmisli koja strana će joj biti važnija kada se završi rat u Ukrajini“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading