Marija Zaharova
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Sastanak ministarstava odbrane NATO zemalja koji je održan 13-14. juna u Briselu postao je konačna "sinhronizacija satova" njegovih članica pred njihov predstojeći samit od 9. do 11. jula u Vašingtonu, a prioritetna tema briselskog sastanka je nastavak vojne pomoći Ukrajini, uključujući njen transfer "pod kišobran" Alijanse i formiranje fonda za "obaveznu" podršku kijevskom režimu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Još jednom je potvrđeno da je Ukrajini dodeljena uloga marionete u rukama Vašingtona i njegovih saveznika u borbi za održavanje geopolitičke superiornosti i nanošenje 'strateškog poraza' svojim suparnicima. Osim toga, razgovarano je o napretku u sprovođenju regionalnih odbrambenih planova za dalje obuzdavanje Rusije", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Zaharova je navela da su 23 zemlje NATO članice već ove godine dostigle cilj od dva odsto BDP-a, koji se izdvaja za nabavku oružanih snaga i nabavku novog naoružanja.

Prema njenim rečima, zabrinutost izražena na sastanku Ministarstva odbrane u vezi sa "aktivnošću ruske obaveštajne službe" i "povećanjem neprijateljskih ruskih aktivnosti u zemljama NATO-a" dobila je "široku pokrivenost".

Kako je dodala, dogovoreni su recipročni "odlučni koraci", odnosno odvija se još jedna kampanja špijunske manije i "lova na veštice".

"Istorija se ponavlja. Još jednom, optužbe protiv Rusije ne sadrže nikakve dokaze. NATO propagandisti su na izdisaju i ne znaju kako drugačije da uplaše stanovništvo zemalja članica severnoatlantskog bloka da se krotko slažu sa daljom militarizacijom Evrope i stalnim povećanjem, ionako previsoke vojne potrošnje", naglasila je.

Dodala je da će i svi ostali, po svemu sudeći, biti pod pritiskom u vremenu koje je preostalo do samita, kako bi se objavio visok nivo finansijske discipline u bloku i kako je priznao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, "to je u interesu američkog vojno-industrijskog kompleksa, koji dve trećine vojnih porudžbina dobija od saveznika SAD".

"Na osnovu rezultata briselskog događaja, već se može reći da će samit u Vašingtonu biti još jedan antiruski skup, na kome će se razgovarati o daljim načinima eskalacije tenzija u Evropi, sa akcentom na podizanju snage i udarnog oružja Alijanse u blizini ruskih granica", zaključila je Zaharova.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading